radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Büyüme meselesi..

Oran dün açıklandı.. Senenin ilk çeyreğinde yüzde 4.8 oranında büyümüşüz.. Kabul edelim ki küçümsenmeyecek bir oran bu.. Amerika ve Avrupa hatta Çin başta olmak üzere Asya nispi durağanlık yaşarken Türkiye’nin 4.8’lik büyüme yakalamış olması önemli..

Bu meselenin bir yüzü.. Diğer yüzü ise bu büyümenin bileşenlerinin nelerden oluştuğu.. Görünen o ki 4.8’deki hakim unsur kamu harcamaları.. Yani büyümede iç/dış özel sermaye yatırımlarının payı az.. Ve dert burada.. 

Zinciri kırmak için ne yapmalı sorusunun cevabına gelince orası çok  kolay değil.. Meselenin siyasi boyutu var, terör ve güneyimizde devam eden savaş ortamı boyutu var, Rusya ve AB ayakları var kuşkusuz.. Ancak herhalde temel yaklaşımlarımızdan kaynaklanan eksikler de var. 

Çözüm yönteminin ne olması gerektiği konusunda örnek önümüzde aslında: Tayyip Erdoğan.. Başkanlık sistemini savunmasının arka planında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndaki deneyimi ve iş bitiriciliği yatıyor.. Gecenin bir yarısı çıkıp devam eden projeleri denetleyen, istişare toplantılarında üretilen fikirleri hayata geçirmek için talimat yağdıran ve bunların peşini bırakmayan biriydi Erdoğan. O nedenle bugün merkezi idarenin hantallığından ve dağınıklığından rahatsız; kendi üslubunca çözümler üreterek tıkanıklığı aşmaya çalışıyor.

Yeni bir hükümet göreve geldi, beklentiler hayli yüksek.. Zira Başbakan Binali Yıldırım, cumhurbaşkanıyla uzun yıllar birlikte çalışmış, onun çalışma temposuna ve tarzına alışık biri. Bu nedenle bakanlar kurulu üyelerini kendi görev alanlarında nasıl bir yöntemle çalışmalarını istediği konusunda bilgilendirecektir herhalde.. Örneğin sektör toplantıları.. Yani bürokrasiyle iş dünyasını bir araya getirmek.. Tıkanıklıkları aşmak konusunda son derece etkili.. Balıkçılık sektörü mü dediniz.. Ekmeğini denizden kazanan insanları toplayıp dinleyin.. Alın önerilerini, en iyimser, en kötümser yorum ve talepleri atın ortada kalanları hayata geçirmek için talimatlandırın.. Turizmi alın ele.... Otellere uçak şirketlerine para dağıtmak çare değil.. Büyük tur operatörlerine ortak olmalı iş adamlarımız.. Türkiye arkeoloji cenneti.. Sadece Göbekli Tepeyi doğru tanıtmak yeter. Piramitleri, Indiana Jones tarzı film serilerini hatırlayın..  Ya da Kleopatra’nın  versiyonlarını.. Kaç roman kaç sinema filmi, kaç belgesel.. Uluslararası bir dil, uluslararası pazar ve reklam çarkı.. Gerisi dünyaya ‘Şimdiye kadar görmemişseniz kendinizi insan saymayın..’ mesajı.. Sağlık turizmi alanında yatırımı olan firmaları toplayın.. 

YAZININ DEVAMI

Avni Özgürel | Haz 11 2016 | Ziyaretçi: 547
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI