radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Cep telefonu fiyatları düşer mi?..

Bilmem siz de farkında mısınız ama cep telefonu sektörü kötü bir yıl geçiriyor. 2017’de geçmiş yıllarda yaşanan rekabetten eser yok. Bu durağanlığın üzerine yeni çıkan birkaç modelde açıklanan yüksek satış fiyatları da eklendiğinde işler pek iyi gitmiyor gibi görünüyor. Yakın zamanda bir araya gelme şansı yakaladığım birkaç yönetici de bu tespitimde bana katılıyorlar. Aralarında hem yerli hem de yabancı telefon markalarını için çalışan bu yöneticiler arkadaşlarımın üstüne basa basa belirttiği bir başka şeyse satışların azalmadığı. Yani rekabet anlamında, yenilik anlamında cep telefonu sektöründe çok fazla bir şey olmasa da, Türk Lirası bazında fiyatlar yukarı doğru gitse de sayı olarak satışlarda bir azalma olmadığını söylüyorlar.

Benim kontak halinde olduğum son kullanıcılarsa hangi telefonu alacakları konusunda tam bir kararsızlık içindeler. Daha doğrusu gördüğüm kadarıyla satınalma kararı vermek için doğru zaman mı, yoksa biraz daha beklemek mi lazım konusunda kafaları pek net değil. 

Ben teknoloji ihtiyacı doğduğu anda, bu ihtiyacı karşılayan bir çözüm veya ürün varsa almaktan yana bir insanım. Beklemenin sonu olmadığını düşünüyorum. O nedenle bana danışan son kullanıcılara da bu yılın cep telefonlarından birini ya da geçen yılın modellerinden birini seçmelerini öneriyorum. Bu aşamada en kritik soru ile karşılaşıyorum; ya birkaç ay içinde fiyatlar düşerse? Ne yazık ki bu sorunun cevabı bende de yok. O nedenle cep telefonu şirketlerinde yönetici pozisyonunda çalışan arkadaşlarımı geçen hafta tek tek arayarak tüketicinin cevabını çok merak ettiği bu soruyu da sordum.

Samsung gibi fiyat indirimleri gelmek zorunda

Gördüğüm kadarıyla hiç kimse 2017 model cep telefonları için açıklanan satış fiyatlarını ciddi bulmuyor. Özellikle Samsung’un Galaxy S8 ve S8+ fiyatlarında son anda yaptığı indirim sonrasında sektörü yönetenler LG ve Huawei başta olmak üzere tüm markaların fiyatları revize etmek zorunda kalacağını düşünüyorlar.

Burada kritik nokta dolar kuru. Konuştuğum kişilerden biri, yılbaşına doğru kurun 3.5 TL’ye daha da yaklaşmasını beklediklerini, o nedenle Ramazan sonrasında çok ciddi bir yeniden fiyatlama yapabileceklerini ima etti. Tabii bu yeniden fiyatlamaya 2017 model telefonların dahil olup olmayacağını şu an bilemediğini ama eski ve klasik modellerde indirimlerin söz konusu olabileceğini belirtti.

Şimdi bu durumda benim "ihtiyaç doğar doğmaz karşılanmalı” görüşüm ile sektörü yönetenlerin daha uygun fiyat beklentisi çakışıyor. Ancak arada bir bilinmeyen olarak dolar kuru duruyor. Eğer şimdiden yılbaşında doların kaç lira olacağını biliyorsanız veya kestirebiliyorsanız tabii ki ona göre hareket edebilirsiniz. Bu arada ben de dolar kurunun 3.5 TL ve altını görmesini, cep telefonu fiyatlarında muazzam indirimlere gidilmesini gönülden isterim. Umuyorum ki sektörü yönetenlerin beklentileri doğru çıkar ve Samsung’un yaptığına benzer indirimleri başta LG ve Huawei olmak üzere tüm markalar da yaparlar. 

Ersin Akman | May 12 2017 | Ziyaretçi: 456
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI