radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Değişen dünya, değişen dengeler

1990’larda Kodak fotoğraf firması 170.000’ni aşkın çalışanı ile dünya fotoğraf kağıdının 85%’ni satmaktaydı. Bir kaç yıl içinde iş yapma modelleri eskidi ve iflas ettiler. Bazı işletme uzmanlarına göre Kodak’a olanlar 10-15 yıl içinde bir çok endüstri dalının başına gelebilecek. Kodak firması  3 yıl içinde artık kağıt film üzerine fotoğraf çekilmeyeceğini düşünebilir miydi? Oysa,1975’de keşfedilen dijital kameralar 1975 yılında icat edilmişti. İlk başlardaki kameralar 10.000 piksel kadardı. Günümüzde çarpan hızıyla artan teknolojiler yüzünden dijital kameralar bütün alanı birkaç yıl içinde kapsadı. Şimdi aynı gelişmeler yapay zeka, sağlık, otonom elektrikli arabalar, eğitim, 3D basım, tarım ve iş sahaları içinde geçerli olacak.

Bir yazarın belirttiği gibi  4.ncü endüstriyel devrime hoş geldiniz. Bilgisayar plan ve programları geleneksel endüstrileri epeyi rahatsız edeceğe benziyor.. Uber taksi sistemi yalnızca bir bilgisayar aracı, onların kendi arabaları yok ve onlar  dünyanın en büyük taksi şirketi. Airbnb dünyanın en büyük otel şirketi ancak onlarında her hangi bir oteli yok.
Yapay zeka: bilgi sayarlar çarpan hızında dünyayı anlamamıza yardımcı oluyor. Bu yıl bilgisayar, on sene sonra yapabileceğini yaparak en iyi satranç oyuncusunu yendi. Amerika’da  basit davalara bakan avukatlar kolay iş bulamayacak. Çünkü bilgisayara yüklenen bilgilerle  90% doğrulukla hukuki mevzuat ve dava konusunda doğru bilgi verilebiliyor. Avukatlardan alınan cevaplarda doğruluk oranı ise 70%.Gelecekte, ancak  bazı konularda uzmanlaşmış avukatlar olacak. Geri kalanın iş bulması zorlaşacak.

Facebook’da insan yüzü tanınması donanımı var ve insanlardan daha iyi yüzleri tanıyor. 2030 yılında bilgisayarlar insanlardan daha zeki olabilecekler.

Kendi kendine giden arabalar 2018’de halka sunulacak. 2020’de araba endüstrisi zora girebilecek. Araba almak gerekmeyecek arabayı bulunduğunuz yere çağıracaksınız ve o sizi istediğiniz yere götürecek. Arabayı park etmeye gerek kalmayacak. Yalnızca gittiğiniz mesafe kadar ödeme yapacaksınız. Çocuklarımız sürücü lisansı almayacaklar ve araba sahibi olmayacaklar. Arabaların olmayışı şehirleri değiştirecek. Araba parkları yeşil park alanları olacak. Her yıl.1.2 milyon insan araba kazalarından ölürken her 10 milyon kilometrede bir kaza olacak. Bu durum milyonlarca insanın araba kazalarından ölmesini önleyecek. Araba üretim şirketleri tamamen farklı, bilgisayarlı araba yapılanmalarına dönecek. Elektrikli arabalar 2020’de genel olarak kullanımda olacak. Şehirler daha sakin ve havaları daha temiz olacak.

30 yıl içinde çarpan hızıyla güneş enerjisi kullanılacak ve elektrik kullanımı inanılmayacak kadar ucuz olacak 2015’de fosil enerjisinden çok güneş enerjisine yatırım yapıldığı görülüyor. Güneş enerjinin fiyatı çok düşük olacağı için kömür şirketleri bu işi terk edecekler. Ucuz elektrik enerjisiyle birlikte  ucuz ve bol su edinimi ortaya çıkacak. Bir ton deniz suyunun tuzdan temizlenmesi için günümüzde 2 kilowat saat elektriğe gereksinme varken, bu tür suyun elde edilme fiyatı çok ucuzlayacağı için susuz bölgelerde rahatça su elde etme  imkanı olacak.

Sağlık konusuna gelince, sağlık şirketleri Trikorder denilen  telefonunuza ayarlı tıbbi aletle, gözünü tarayıp, kan örneğinizi  analiz eden ve nefesinizi denetleyen araçlar ortaya çıkaracaklar. Bunlardan bazı günümüzde bilekliklerde adım ölçme ve tansiyon belirleme için kullanılıyor. Biyolojik analiz araçları 54 ayrı yapıdan her hastalığı teşhis edebilecekler. Bu durumda hemen herkes  en iyi ilaca  ve tedaviye kavuşabilecek. Hem de çok ucuza.

3D printerler fiyatı 18.000 dolardan 400 dolara düşecek ve 100 kat daha hızlı çalışacak. Büyük şirketler 3D printerleri ile ayakkabı imal edecekler. Uçak parçaları, silah parçaları 3D printerler ile yapılacak. Şu anda uzay istasyonlarında yedek parçaları imal edebilen 3D printerler zaten bulunuyor. Bu yılın sonunda 3D printerler akıllı telefonlara eklenecek. Evde akıllı telefonla ölçünüzü tarayıp ayakkabınızı imal edebileceksiniz. Çin’de 3D ile altı raflı ofis yapılanması gerçekleştirilmiş bulunuyor.. 2027’de çoğu malzeme 3D ile üretilmiş olacak.

20 yüzyılda  başarılı olmak için ileri sürülen herhangi bir fikir 21 yüzyılda modası geçmiş bir fikir olarak kalacak. Gelecek 20 yıl içinde  bugünkü işlerden 70-80’ni kaybolacak.

Tarımda 100 dolarlık tarım robotları olacak. Özel et yapımı sisteme girecek. Alternatif protein kaynakları sahneye çıkacak.

Hasan Köni | Haz 16 2016 | Ziyaretçi: 421
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI