radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Ekonomiye objektif bakmak

Sıfırcı hoca Moody's hafta sonunda sadece inşaat sektörünü değil, ekonominin moralini bozmaya yönelik kararını açıkladı ve kredi notunu düşürdü. Eylül ayından bu yana iç ve dış şokların arttığını öne sürdü.

Oysa yılbaşından bu yana ekonomiye objektif bakabilse gördüğü tablo başka olacaktı.

Neler mi? 

Mesela:

Döviz kurunun sakinleşmesi.. Dolar 2 ayda yüzde 8 düştü.

Borsa İstanbul 90 bin puanı geçti. Dünyada bu yılın en fazla kazandıran borsası oldu.

Sanayi üretimi artış gösterdi, ocakta yüzde 1.3 arttı. Yine ihracat ocakta yüzde 18.1 yükseldi. Bunlara paralel olarak Ekonomi Güven Endeksi yüzde 6.8 arttı. Konut satışları yüzde 12.8, sanayi ciro endeksi yüzde 24.1 artış gösterdi. Enflasyon tarımda şubatta yüzde 1.36 düştü. İhracat miktar endeksi ise ocakta yüzde 17.3 yükseldi.
 
Dolayısıyla tablo şokların arttığını değil, dizginlenmeye başladığını gösteriyordu ama Moodys bunu görmek istemedi. Eminiz ki son haftalarda birbiri ardına yüklü yatırımlar ve istihdam artışları açıklayan ekonominin önemli oyuncuları görüyor ve görmeye devam edecek.
 
MIPIM ve beklentiler

Gayrimenkul sektörünün dünya gözündeki en önemli fuarlarından biri olan MIPIM 2017’yi sizler için yerinde takip edip, gelişmeleri anlık olarak size aktardık. İTO son 3 yıldır İstanbul’un tanıtımı için ciddi bütçeleri göğüslüyor. İBB ise hep yaptığı gibi yine son dakika katılmama kararı almış. TOKİ ve Emlak Konut GYO’da sektörün öncü kurumları olarak fuar alanında etkili bir şekilde yerini almıştı. Antalya, Kocaeli ve Balıkesir belediyeleri ayrıca stantlarıyla tanıtımlarını yaptılar. Konut geliştiricileri bu yıl fuara ilgi göstermedi, ki zaten fuarın konsepti de şehirlerin tanıtımı ve iş birliktelikleri üzerine. Mesela uzaklardan Kanada’yı bile katılımcılar arasında gördük. Biz de etkili bir şekilde İstanbul Finans Merkezi’ni ve 3. Havaalanını gelen ziyaretçilere anlattık. Gelecek yıl beklentimiz, İTO öncülüğünde kurulan çadırda diğer illerimizi de bir araya toplayarak, kültürümüzü yansıtan ikramlarla ziyaretçi sayısını arttırmak yönünde.
 
Hafta sonu Ağaoğlu Grubu’nun Uludağ’da düzenlenen basın toplantısına katıldım. Ali bey dışarıdan farklı görünse de tanıdığım kadarıyla mütevazi bir adam. Tek tek misafirleriyle ilgilendi. Yakın zamanda hükümetimizin sektör yararına peş peşe açıkladığı paketlerin (KDV indirimi, tapu harçları vb.) olumlu yansımalarını anlattı. Emlak Konut GYO’nun öncülüğündeki kampanya sayesinde, konut ihtiyacı olanların cesaretlendiğini ve 4250 konutluk Maslak 1453 projesindeki tüm dairelerin satıldığını söyledi.
 
Murat Kurum’un vizyonu sayesinde sektör nefes aldı. Elindeki konut stoğunu eritti. Markalar birbiri ardına yeni proje lansman davetleri göndermeye başladı.
 
Özetle ekonomi yoluna devam ediyor, ne Almanya ve Hollanda’nın çirkin ve saçma tutumları ne de Amerika kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları istikrarlı yükselişimizin önüne geçemeyecek.

Yıldıray Gökkaya | Mar 21 2017 | Ziyaretçi: 541
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI