radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Eurovizyon şampiyonuna kalp nakli


Portekiz'e tarihinde ilk defa Eurovizyon Şarkı Yarışması'nda 1.lik getiren sanatçı Salvador Sobral, kalp nakli oldu. Portekiz'in başkenti Lizbon'da gerçekleşen operasyon sonrası doktorları, 27 yaşındaki Sobral'ın durumunun iyiye gittiğini söyledi.

Amar Pelos Dois (İkimiz için Aşk) isimli şarkıyla Portekiz'e tarihinde ilk kez Eurovizyon kazandıran Sobral, uzun yıllardır kalp hastası idi. Hatta Eurovizyon'a hazırlanırken çalışmalara rahatsızlığı sebebiyle ara vermek zorunda kalmıştı. 

Sobral'ın doktoru Migel Abecasis, Sobral'ın ameliyatın tüm risklerini anladığını ve moralinin yerinde olduğunu söyledi. Ameliyat öncesi doktoruna iyi şanslar dileyen genç şarkıcının tamamen iyileşmesinin uzun süreceğini ama sonrasında tamamen sağlıklı bir hayat yaşayabileceğini açıklayarak güzel haberi Sobral'ın sevenleriyle paylaştı.

Sobral, organ nakli için 7 ay sırada beklemiş ve Eylül'de konserlerine ara vermek zorunda kalmıştı. Portekiz'e tarihinde ilk Eurovizyon 1.liğini kazandıran sanatçı ülkesinde bir kahraman olarak karşılanmıştı.

Lego'nun Çin'de hukuk zaferi



Danimarkalı ünlü oyuncak firması Lego, efsaneleşen oyuncaklarını taklit ettiğini ileri sürdüğü Çin firmasına dava açmıştı. Çin mahkemeleri, Lego ürünlerinin dünya çapında bilinen tarzına ait fikri mülkiyet haklarını Eylül ayındaki duruşmada kabul etmiş fakat temyiz yolu açık olduğundan karar yürürlüğe girmemişti. Üst mahkeme de kararı geçen hafta onaylayınca Lego, Çin'de emsal olacak bir zafer kazandı.





Dünya genelinde onlarca yıldır klasik haline gelen oyuncaklarıyla bilinen Lego, son yıllarda satışlarda yaşadığı düşüşün etkisiyle binlerce çalışanını işten çıkardı. Çin'de taklit ürünlerle yaşadığı sorunu çözerek bu pazardaki satışlarını arttırmak isteyen firma, hukuk mücadelesine başladı. Lego'nun Çin Ülke Müdürü bile bazı ürünlerin orijinal mi taklit mi olduğunu fark edemiyordu. Telif hakkı davasını kazanan şirket, kararın emsal olacağını ve bir ilk teşkil eden davadan çıkan sonucun Çin'in fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik kararlılığının göstergesi olduğunu söyledi. 

Papa, en popüler Katolik duasını değiştiriyor



Göreve geldiğinden beri alçakgönüllü tavırları ve modern reformlarıyla kendinden söz ettiren Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, en bilinen dualardan biri olan Tanrı'nın Duası'nın tercümesinin değiştirilmesini gerektiğini söyledi.

Duanın mevcut çevirisinde "Bizi baştan çıkartıp doğru yoldan ayırma" ifadesi yer alıyordu. Papa, Tanrı'nın insanları günaha yönelterek baştan çıkarmadığını belirtti. Fransa Roma Katolik Kilisesi, aynı duayı değiştirerek "Yoldan çıkmamıza izin verme" olarak kullanmaya başladı. Papa da duanın tüm çevirilerinde bu şekilde ifade edilmesi için görevlilere talimat verdi.





Papa, bir İtalyan televizyon kanalına verdiği röportajda "Yoldan çıkan biz insanlarız, Tanrı bizi yoldan çıkarıp günah işletmez." dedi. Duanın mevcut hali, 4.yüzyıl Latince İncil'den çevrilerek kullanılmaktaydı. Latincedeki versiyon da Eski Yunanca, İbranice ve Aramice versiyonlardan tercüme edilmişti. 

Papa seçildiğinden beri pek çok radikal reforma imza atan Papa'nın bu önerisi de çok konuşuldu. Papa, daha önce de Katolik Kilisesi'nin eşcinsellerden özür dilemesi gerektiğini söylemişti. Din adamlarının çocuk istismarı iddialarının araştırılması için talimat veren Papa, Kilise'nin kötüye çıkan imajını modernleştirmek için önemli adımlar atmaya devam ediyor.

Gizem Şenyurt | Ara 11 2017 | Ziyaretçi: 325
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI