radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Fiyatlar düşüyor

Bugünlerde kendimizi teknolojik cihazların fiyatlarıyla ilgili konuşmaktan alamıyoruz. Her hafta bu köşeyi okuduğunuza göre sizde de durumun çok farklı olmadığını düşünüyorum. Mesela bu haftanın en sıcak konusu Samsung’un Galaxy Note9 satış fiyatını düşürmesi. Lansman sonrası fiyat artışı yapan Samsung, yurt dışında da satış fiyatında indirim yapılan Galaxy Note9 telefonların fiyatını tekrar Türkiye’de ilk kez satıldığı andaki rakam olan 6.499 TL’ye çekti.

Bu arada hemen bir parantez açarak belirtmek lazım içinde bulunduğumuz günlerde ülkemizde ekonomiye destek olmak veya enflasyonla mücadele edebilmek adına yapılan indirim kampanyalarından biri değil Samsung’un bu hareketi. Öyle olsa topluma fayda adı altında yaptığı en ufak çalışmayı bile tonlarca bütçe ayırarak insanların gözüne gözüne sokmaya çalışan Samsung Türkiye’nin "benzersiz” yöneticileri bunu da davullarla zurnalarla duyururlardı.

Beklenti (Türkiye’de satılan her iki telefondan birinin Samsung olduğunu iddia eden) Samsung Türkiye’nin bu indiriminin tüm sektöre yayılması ve diğer markaların da fiyatlarında ama ufak ama büyük indirimler yapması. 

Geride bıraktığımız bir ay içinde bu konuyla ilgili iki farklı yazı yazdığım için (merak edenler gazetemizin web sitesinden 27 Eylül tarihli "Zamlanan Fiyatlar” ve 4 Ekim tarihli "Zamlar Bana İnandırıcı Gelmiyor” başlıklı yazılarımı okuyabilirler) ben fiyatların suni bir yöntemle yükseldiğini, markaların kur tahmini konusunda hata yaptıklarını ve bu hatanın bedelini de vatandaşa yansıttıklarını düşünüyorum. Yani sadece cep telefonlarının değil tüm teknolojik ürünlerin fiyatlarında oluşan zam köpüğünün hızla alınacağını umuyorum. Sektörü yönetenler bunu yapamazlarsa satış da yapamayacaklarını çok iyi bilmeliler. 

Sanırım bu durumu ilk fark eden Samsung Türkiye oldu ve benim bir süredir olacağını iddia ettiğim indirimi yaptı. Ancak şu an için 6.499 TL’nin de Note9 için fazla olduğunu ve Samsung Türkiye’nin fiyatı biraz daha indirmesi gerektiğini söyleyebilirim. Çünkü 9 Ağustos’ta yapılan dünya lansmanı sırasında telefon yeniyken, rakipsizken 6.499 TL’lik satış fiyatını normal bulan ve "dünyanın en ucuzu” olarak değerlendiren ben bile şu an rakipleri olan bir telefon için o rakamı pahalı buluyorum.

Umuyorum ki dövizdeki aşağı doğru salınım devam eder ve indirim anlamında diğer markalar da Samsung’u takip eder.

Apple Türkiye ne yapacak?

Tam da bu aşamada gözler Apple Türkiye’nin fiyatları aşağı doğru revize edip etmeyeceği büyük önem taşıyor. Çünkü Apple yıllardan beri Türkiye cep telefonu piyasasında fiyat anlamında tavanı belirliyor.  Piyasada konuşulanlar Apple’ın şu anki fiyatlardan vazgeçmeyeceğine işaret ediyor. Hatta yeterince doğrulatamadığım duyumlara göre Türkiye’de Apple Store’lar dışında en çok iPhone satışını gerçekleştiren bazı toptancıların indirim yapılması talepleri de bizzat Apple Türkiye Müdürü Resan Yüner tarafından reddedilmiş.
Şirket şu an için herhangi bir indirim yapmaktansa satış noktaları üzerinden ve satış noktalarına özel indirim kampanyalarıyla yola devam etmeyi planlıyormuş. 

Yeni iPhone modelleri Türkiye’de şu anki telefon fiyatlarından daha pahalı rakamlara satılacağı için indirim yapılmış gibi bir izlenim oluşacağını düşünüyorlar sanırım.
Öte yandan Apple’ın Türkiye’deki satış ortakları da indirim taleplerini yenilemeye devam edecek gibi görünüyorlar.

Bana soracak olursanız yanlış dolar kuru tahmini (veya beklentisi) nedeniyle son kullanıcılar üzerinde oluşturulan fiyat baskısını her şirket bir an önce sonlandırmalı. Belki bu konuda hükümet de bazı araştırmalar yapar cezalar keserek tekrarlanmamasını sağlayabilir veya artışlar nedeniyle oluşan mağduriyetlerin telafisi konusunda markaları "teşvik” eder.

Ersin Akman | Eki 18 2018 | Ziyaretçi: 535
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI