radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Gayrimenkulde üç boyut dönemi başladı

Bugünlerde çeşitli kaynaklarda haberini gördüğünüz için başlıkta neyi hatırlattığımızı anlamışsınızdır. Evet, geçtiğimiz günlerde tapuda 3 boyutlu ev dönemi başladı. Projenin adı 'Üç Boyutlu Kent Modelleri ve Kadastro Projesi'. Uygulayıcısı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü. Genel Müdür Mehmet Zeki Adlı, bu uygulama sayesinde vatandaşın e-Devlet üzerinden TAKBİS'e girerek konutunun içini ve dışını 3 boyutlu görebilme imkanına sahip olacağını söyledi. Artık üç boyutlu, akıllı veriler sunmak için çalışacaklarına dikkat çeken Adlı, "Şu anda grafik olarak haritalara baktığınız zaman sadece çizgisel olarak, iki boyutlu görüyorsunuz, artık bu yetmiyor. Çünkü 40-50 katlı binalar var. Binaların içerisinde yüzlerce bağımsız bolüm var ama bunlarla ilgili bilgiyi vatandaş sağlıklı bir şekilde göremiyor. Hazırladığımız projeyle bunu üç boyutlu, akıllı verilere dönüştürüp gerekirse kendi dairesinin içerisine kadar girip, oradaki brüt alanı görebilecek şekilde vatandaşın hizmetine sunmak istiyoruz" dedi.

Tapu işlemlerinde mülkiyetin yerini hesaplamada 5 santimetrenin bile büyük önem taşıdığı göz önünde bulundurulduğunda Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünü bu projesi için takdir etmek gerekiyor. Olaylara ve konulara 3 boyutlu bakma eğilimini gayrimenkul sektörü ne güzeldir ki farklı hususlarda da geliştiriyor. Örneğin bazı konut projelerinin tanıtımında ya da reklamcılık sektöründe projelere ilişkin, drone ile yapılan çekimler ve 3 boyutlu tanıtımlar mevcut. Ev gibi insanın belki de hayatında bir kez yapabileceği yatırım nedeniyle alıcının tüm hassasiyetleri sektör tarafından dikkate alınıyor görünüyor.

3 Boyutlu olmaktan bahsedince, kavramı biraz daha genişletelim istiyorum. Biraz mecazi anlamıyla da değerlendirelim. Konut satışları yüksek faizden dolayı düşüyor evet. Ama konuya 3 boyutlu yaklaştığınızda, öyle lokasyonlar ve projeler var ki hem ihtiyaca doğrudan hitap ediyor, hem de fiyatıyla ve koşullarıyla alıcıyı yüksek faizin korkusundan uzak tutuyor. Bunlardan birinin haberini sayfamızda görmektesiniz. Yani evet faizin yüksekliği genel piyasa için önemli handikap, ama proje geliştiricileri artık hedef kitle-maliyet denklemlerini daha fazla dikkate alan projeler geliştirmeli. Çünkü ne yaparsanız yapın kısa vadede faizde düşüş beklenmiyor.
Yabancı yatırımcılara satış artışta diye seviniyoruz, TÜİK rakamlarına bakınca. Ancak yönü ne olursa olsun Avrupa bazlı yabancılarda artış yok. Konuya 3 boyutlu bakıp yelpazeyi renklendirmek zorundayız. Şu anda siyasi nedenlerle durum böyle olabilir ama oturup beklemektense uygun çabayı göstermek zorundayız. Bu nedenle bir haberi bu hafta fazlasıyla önemsedim.

Bodrum Ruslara tanıtılacak

Rus emlakçılar, Bodrum'un turizm ve emlak potansiyelini Rusya Federasyonu ve Rusça konuşan ülkelerde tanıtmaya hazırlanıyor. Muğla'nın Bodrum ilçesinde Rusça yayın yapan 'Vaş Bodrum/Sizin Bodrum' (bodrum. com.ru) adlı internet portalının organize ettiği etkinlikte, Rusya Emlak Müşavirleri Birliği heyeti, ilçeye geldi. Çalışmaları hakkında bilgi veren heyet, Rusya'da Bodrum'u tanıtacaklarını belirtti. Bodrum.com.ru Internet Portalı İş Geliştirme Müdürü Igor Pasynhuk ise, "Bodrum'da yerleşik olarak 1000 Rus yaşıyor. İnsanlar buraya geldikten sonra yaşamak istiyor" dedi. Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı Genel Sekreteri Cemil Bayraktar, Bodrumda bazı emlak firması temsilcilerinin de Rusya'da yapılan turizm fuarına katılmayı tercih ettiğini söyledi. 

Özetle sektör olarak Avrupa için şu anda çok uzaklara gidemiyorsak yakın ülkelerde şansımızı zorlamalıyız...

Yıldıray Gökkaya | Şub 27 2018 | Ziyaretçi: 1006
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI