radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

İstanbul'da fiyatlar geriliyor mu?

Türkiye’de satılan her 100 evin 17’sinin İstanbul’da olduğunu belirtmiştik. Bir anlamda İstanbul, konut piyasasının kalesi durumunda. TÜİK’in Ocak ayı konut istatistiklerinde sektörün kalesi İstanbul ile ilgili veriler çarpıcı.

TÜİK rakamlarına göre İstanbul’da Ocak ayında konut fiyatlarında yüzde 0.5’lik bir düşük yaşanmış. Bakıldığında oran aylık bazda ve küçük bir düşüşü işaret ediyor. Ancak verilerin açıklandığı 2010 yılından beri İstanbul özelinde yüzde 0.5’lik konut fiyat düşüşü daha önce rast geldiğimiz bir durum olmamıştı.

Konut sektöründe yüksek Mortgage faizleri, doların değer kazanması gibi olumsuzluklar nedeniyle arzın fazla olduğu İstanbul gibi bölgelerde zaman zaman böyle küçük fiyat esnemeleri olması sektörün tabiatının gereği. Ancak ülkenin lokomotif pazarındaki gerileme, sektörün genel ortalamalarını olumsuz etkilemekte. Mesela aynı Ocak ayında İzmir’de yüzde 1.2’lik, Antalya bölgesinde  yüzde 0.6’lik fiyat artışı yaşanmış.

İstanbul pazarındaki frenin bir başka sonucu daha var. İnşaat sektörü son bir iki yıldır ciddi maliyet artışıyla karşı karşıya. Ama bunu fiyatlara yansıtamıyor. Buna bir de İstanbul’daki fiyat baskısını eklediğinizde inşaat sektörünün biraz zorlandığı ortada. Büyük firmalar kendi finansal gücüyle tüm baskıları göğüsleyebiliyor ama daha orta ölçekli firmalar için bunu söylemek zor. Dolayısıyla artık her gözü kesenin müteahhit olarak bu pazara girme cesaretini gösterebileceğini düşünmüyorum açıkçası. Küçük firmalar da finansal açıdan yeni yöntemler ve çözümler bulmak zorunda kalabilir...

Yıldıray Gökkaya | Mar 21 2018 | Ziyaretçi: 969
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI