radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Konut fiyatları artıyor

Son dönemde yer yer gayrimenkul pazarındaki durgunluktan bahsediliyor. Nakit sıkıntısına girenlerin elindeki konutlarını ederinin altında fiyatlarla sattığı duyuluyor. Ancak bunlar her kriz ve durgunluk zamanı rastlanan, tek tük örnekler. Piyasanın geneline bakıldığında fiyatlarda genel bir düşüş -Marmara depremi hariç- gözlenmemiştir.
Nitekim resmi endeks olarak kabul edeceğimiz Merkez Bankası verileri de aslında bunu söylüyor. Merkez Bankasının mayıs tarihli konut fiyat endeksi fiyatların nominal olarak yıllık bazda yüzde 12,58 oranında arttığını ortaya koyuyor. Üç büyük ilin konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki yıla göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 10,53, 9,19 ve 18,56 oranlarında artış görüldü. 

Şimdi sunacağım diğer rapor ise fiyatlardaki artışın hızlı olmasa da önümüzdeki dönemde artmaya devam edeceğini ortaya koyuyor.

REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi’ ve ‘REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Fiyat Beklenti Endeksi’ 2017 yılı 3. çeyrek dönem sonuçlarına göre, önümüzdeki üç aylık dönemde gayrimenkul fiyatlarında artış bekleniyor. Sonuçları değerlendiren REIDIN Türkiye Ülke Müdürü Kerim Bertrand, "Son iki dönem çeyrek raporlarını incelediğimizde, genel algının işlerin toparlandığı yönünde olduğunu söyleyebiliriz. Geçmiş üç aylık döneme göre, önümüzdeki üç aylık dönemde gayrimenkul fiyatlarında artış beklentisinin yükseldiğini görüyoruz” yorumunu yapıyor. REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi değeri, 2017 yılı 3. çeyrek döneminde, geçen çeyrek döneme göre %3 azalışla 109 (Kısmen İyimser) olarak ölçüldü. REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Fiyat Beklenti Endeksi değeri ise, geçen çeyrek döneme göre %2 azalışla 104 (Kısmen İyimser) olarak ölçüldü.

Özetle, gayrimenkul fiyatları her şeye rağmen yerinde durmuyor. Yatırımını geciktirmeden yapanlar her dönem olduğu gibi bu dönem de kazanıyor.

Yıldıray Gökkaya | Ağu 01 2017 | Ziyaretçi: 486
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI