radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Maaşların gizli kalmadığı ülke

Geçtiğimiz hafta BBC, ekrana çıkan programcılarının ne kadar kazandığını açıkladı ve İngiltere'deki gazetelerde BBC ekran yüzlerinin gelirlerini içeren listeyi yayınladı. Bizlere tuhaf gelse de dünyada bir ülke var ki herkes birbirinin ne kadar kazandığını internetten öğrenebiliyor. Norveç, 2001'de yaptığı bir değişiklikle tüm vatandaşlarının yıllık gelirlerini ve ödedikleri vergi miktarını kamuya açık bilgi olarak paylaşmaya başladı. Önceleri halk kütüphanelerinde yer alan fihristten erişilebilen bilgi, sonrasında internete aktarıldı. Komşunuzun, iş arkadaşınızın, ünlülerin hatta kraliyet ailesi üyelerinin maaş ve diğer gelirlerini ve ne kadar vergi ödediklerini tüm vatandaşlar görebiliyor. 

Norveç'in nüfusu 5,2 milyon ve bunun 3 milyonu vergi mükellefi. 2014 yılına kadar internet aramaları anonim olarak yapılabilirken yılda 16,2 milyon sorgulama yapılıyordu. 2014 yılında ise bu bilgilere erişimin anonimliği kaldırıldı ve sorgulama yapmak için vatandaşlık numarası girilmesi zorunlu kılındı. Ayrıca herkes kimlerin kendi bilgisini sorguladığını görebiliyor. Bu değişikliğin ardından sorgulama hacmi 16,2 milyondan yılda 2 milyona düştü. 

Norveç, Avrupa'da gelir vergisinin en yüksek olduğu ülkelerden biri. AB gelir vergisi ortalaması %30'lardayken İngiltere'de %33, Norveç'te ise %40 civarında. Norveçli yetkililer, bu sistemin vergi şeffaflığını korumak için faydalı olduğunu belirtiyor. Herkes birbirinin yıllık gelirini ve bu gelirin ne kadarını vergi olarak ödediğini kontrol edebiliyor. Buna rağmen yapılan bir anket vatandaşların %92'sinin kendi arkadaşları, komşuları ya da tanıdıklarının bilgilerine bakmadığını ortaya koyuyor. Norveç, benzer işler arasında kazanç eşitliği sağlamayı başaran ülkelerden biri. İnsanlar iş arkadaşlarının ne kadar kazandığını yaklaşık olarak tahmin edebiliyor. Hatta kadın-erkek maaşları arasında eşitlik seviyesinde 144 ülke içinde 3. sırada. 


Justin Bieber, Çin'de yasaklı

Kanadalı şarkıcı Justin Bieber, Purpose Dünya Turu kapsamında Asya'da bir dizi konser verecek fakat listede Çin anakarasında hiç konser bulunmuyor. Justin Bieber'in hayranları da Çin Kültür Ofisi'nin websitesine bunun nedenini sordu. Büronun cevabı, ünlü şarkının da yasaklı yabancılar listesine girdiğini gösterdi.

Çin Kültür Ofisi, cevabında Justin Bieber'in çok yetenekli bir şarkıcı olduğunu ama olumsuz etki yaratacak kötü davranışlarından dolayı Çin'de performans sergilemesine izin verilmediğini ifade etti. Tam olarak hangi davranışı işe hangi kuralları çiğnediğini belirtmeyen yetkililer, ileride Bieber'ın olgunlaşmasını ve tekrar Çin'de konser verebilmesini umduklarını da belirtti.

Bu aslında Bieber'in ilk kez Asya'da istenmediği durum değil. 2014 yılında Japonya'nın ünlü Yakusuni Tapınağı'nda fotoğraf paylaşan şarkıcı Çin ve Güney Kore'den çok tepki çekmişti. Yakusuni Tapınağı, Japonya'nın ölen askerlerine atfedilen bir tapınak fakat Japonya'nın imparatorluk zamanlarındaki askeri yayılmacı ve istilacı politikaları ile karşı karşıya gelen Çin ve Güney Kore için kanlı geçmişin sembolü demek. Bieber tepkiler üzerine fotoğrafı kaldırıp özür dilediyse de Çin yetkilileri bunu unutmuşsa benzemiyor.

Çin'de konser vermesi yasaklanan diğer şarkıcılar ve sebepleri şöyle:

Lady Gaga: Zevksiz ve şiddet içerikli gösterileri nedeniyle... Ayrıca Dalay Lama ile ilgili konuşmuştu.
Oasis: Grup üyelerinden biri 1997'de Tibet'e özgürlük konserinde sahne aldığı için.
Guns N' Roses: "Çin Demokrasisi" isimli albümleri yüzünden.
Elton John: Pekin'deki bir konserini aktivist sanatçı Ai Weiwei'ye adamıştı.
Maroon 5: Grup üyelerinden biri Los Angeles'ta Dalay Lama'nın 80. yaşgünü konserine katıldığı için.
Linkin Park: Dalay Lama ile fotoğraf çektirdiler.
Bjork: Pekin'de bir konserinde Tibet için tezahürat yaptığından dolayı.
Katy Perry: Bir konserinde Tayvan günebakan çiçeği desenine benzer bir kıyafet giymişti.


Sivrisineklerden korunmak için yapmanız gereken 9 şey

Yaz ayları özellikle sivrisineklerin keyfimizi kaçırdığı bir dönem. Peki sivrisineklerden korunmak için ilaç takmak ve fesleğen koymaktan başka neler yapabilirsiniz? İşte sivrisineklerin hangi kişileri ısırmayı daha çok tercih ettiğine dair önemli bilgiler:

1- Sivrisinekler, solursun daha çok karbondioksit veren insanları tercih ediyor, örneğin kilolu kişiler ve hamile kadınlar.

2- Egzersiz yaptıktan sonra terimizle laktik asit salgılarız. Laktik asit de sivrisinekleri daha çok çeken etkenlerden biri.

3- Bir araştırma da sivrisineklerin bira içen insanları daha çok tercih ettiğini ortaya koyuyor.

4- Kan grubu 0 RH+ olan kişileri sivrisinekler daha çok seviyor.

5- Bazı genlere sahip insanlar sivrisinekleri daha çok çekiyor ve bu kişiler sivrisinek ısırıklarına daha fazla tepki veriyor, daha çok kızarıp daha çok kaşınıyor. Yani bütün bu etkenler sizde olmasa bile sivirisinekler sizi çok ısırıyor ve ısırıkları uzun süre sizi rahatsız ediyorsa sebebi genleriniz olabilir.

6- Ciltlerinde daha fazla bakteri çeşidi olan insanlar sivrisinekleri daha az cezbediyor.

7- Sıtma taşıyan sivrisinekler hamile kadınları tamı tamına iki katı daha çok tercih ediyor. 

8- Bazı cilt tipleri sivrisinekleri çeken bileşenleri daha çok emerken bazı cilt tipleri sivrisinek kovucu bileşenleri emmeye daha yatkın. Tabii ki çekici bileşenleri emen ciltler sivrisineklerin tercihi.

9- Başka bir araştırma da genel olarak kadınların, erkeklerden daha çok ısırıldığını tespit etti.



Gizem Şenyurt | Tem 24 2017 | Ziyaretçi: 558
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI