radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Odd gladyatörler ve itibar...

Geçen hafta sekizincisi gerçekleştirilen ODD Gladyatör Ödülleri özel gecesindeydik. Katılım kalitesi, heyecanı geçen yıllara oranla daha düşüktü. Bazı markalar sadece bir temsilciyle katılırken, bazı markaların da hiç katılmadığı gözlendi. Ben o gecenin ve ödüllerin perde arkasından söz etmek ve pek de yazılmayanları yazmak istiyorum. Satış ve İletişim kategorilerinde toplam 20 dalda ödül verildi. Gecede ödül alan da, alamayan markalar da ortak bir sitem içindeydiler. Ödül dağıtımının hiç de adil, dürüst ve inandırıcı olmadığı konusunda hem fikirler. Geceyi "dizayn edenlerin” aynı zamanda yıl içinde de markalara özel eğitim, organizasyon gibi maddi çıkar sağlayan ilişkiler içinde olmasının bu ödül seçiminde "duygusal” tercihlere yöneldiği iddia ediliyor. Otomotiv sektörünün dışından seçilen Jüri’nin bu kişiler tarafından taraflı yönlendirildiği herkesin genel kanısıydı. Bu derece itibarlı bir gecede ödüllerin rant sağlamak adına dizayn edilirken "hatır ödülü” hale geldiği çoğunluk tarafından dile getiriliyordu. Ben ODD’nin; Başkan ve Yönetim olarak güven ve itibara önem verdiklerini biliyorum. Ancak böyle bir kurumken, bu işte güvensizliğe ve itibarsızlaştırmaya nasıl izin verildiğini anlayamıyorum. Ödüllerin markaların gönlünü hoş tutmak ve çıkar ilişkisi içinde olunan markalara "kıyak yapılması” havasının yaratılması bunun öyle hissedilmesi bile bu gece için büyük bir ayıp. Ben genel yaratılan ve hissedilen görüşleri aktarıyorum. Eğer öyleyse, yani bu güzelim organizasyon maddi çıkarlar nedeniyle böyle yönlendiriliyorsa, yazıklar olsun!

Peki neden böyle hissediliyor? 1-2 örnek vereyim: Yılın Basın Lansmanı’nda 2 markaya ödül verilmiş. Sözde basın mensuplarının oylarıyla belirleniyor. Bu yıl da rekor katılım olduğu iddia ediliyor. Ben ODD’den bu dalda yapılan oylamanın açık sonuçlarını görmek istiyorum. Kimler kime oy vermiş? Kaç kişi katılmış?.. Nasıl OGD’nin (Otomotiv Gazetecileri Derneği) düzenlediği "Yılın Otomobili” yarışmasında hangi gazetecinin, hangi markaya kaç oy verdiğini markalar açık açık görüyorsa; ben de bir basın mensubu olarak, basının katıldığı bir yarışmada oylamayı görmek istiyorum.

Ödül alan iki markanın; Mercedes ve VW’nin her iki lansmanına da katılmış biri olarak iki markayı da tebrik ederim çok güzel lansmanlardı… Ama eşit oya kimse inanmıyor. Zaten bu kategorinin saçmalığını daha önce de yazmıştım. 40-50 kişilik lansman yapan markaların şansı 10 kişilik lansman yapanlardan daha fazla. Böyle saçma bir oylama mı olur?

Bir de Nissan Navara’ya verilen "En Hızlı Büyüyen Hafif Ticari Araç Markası” ödülü var… 1,5 yıldır satılan aracın hangi kritere göre en hızlı büyüyen marka olduğu tartışılıyor… Ya da "En Hızlı Büyüyen Otomobil Markası” olarak Bentley’e ödül verilmesi gibi. Markalar bu ödüllere katılmak için ayrıca para ödüyorlar, geceye gelmek için de ayrı bir para da ödenmesi gerekiyor. Bütün bu düşüncelerden sonra insanın aklına şu soru geliyor: ODD Gladyatörleri para kazanmanın kapısı haline mi gelmiş? Umarım ODD yetkilileri bu sorularıma yanıt verirler ve itibarsızlaştırılmaya çalışılan o büyük ve önemli adlarını temize çıkartırlar.   

Ahmet Çelik | Oca 08 2018 | Ziyaretçi: 859
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI