radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Ortak paylaşım çözülecek gibi...

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, geride bıraktığımız pazartesi günü İstanbul’da katıldığı bir etkinlik sonrasında Türkiye’de hemen hemen herkesi ilgilendiren konularda açıklamalar yaptı. Her ne kadar etkinlik Google tarafından çocukların güvenli internet kullanımına yönelik olsa da Ömer Fatih Bey, son zamanların en sıcak konularında açıklamalar yaparak gereksiz tartışmalara son verdi.

Öncelikle 1 Ocak’ta sona eren Adil Kullanım Kotası (AKK) uygulamasının ardından pazarda oluşan fiyatları değerlendiren Ömer Fatih Sayan, "Beklenti fiyatların çok artacağı yönündeydi. İnternet servis sağlayıcılar da ilk başta ne yapacaklarını pek bilmiyor gibiydiler. Ancak şu an AKK sonrası bahsedilen fiyat artışının yaşanmadığını görüyoruz” dedi.

Sayan’ın ikinci mesajı "internet paylaşımı” konusundaydı. O an orada bulunduğum için çok net söyleyebilirim ki bakanlığın böyle bir uygulamaya izin vermesi mümkün görünmüyor. Operatörlerin bugüne kadar aboneleriyle yaptıkları sözleşmelerde olmayan herhangi bir maliyeti faturaya yansıtmasının yasal olarak mümkün olmadığını söyleyen Sayan, bence Turkcell’e de gereken mesajı bu vesileyle iletmiş oldu. Bundan birkaç ay önce de bence Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, AKK konusunda benzer bir mesajı yine medya üzerinden operatörlere göndermişti ki ben yanlışa düşme ihtimali olan kurumların bu ve benzeri yollarla uyarılmasının çok mantıklı olduğunu düşünenlerdenim.

Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın o gün bahsettiği bir diğer konu ise yıllardır "ortak altyapı” veya "ortak paylaşım” olarak tanımlanan, operatörlerin altyapı paylaşımıydı. Önümüzdeki günlerde bu konuya önem vereceklerini belirten Sayan "Gerek mobilde, gerek sabitte ortak paylaşımın artması, ülke kaynaklarının yurt dışına gitmemesi, mümkün olduğunca fazla paylaşımın sağlanması” sözleriyle durumu özetledi.

Konuyu kısaca hatırlayacak olursak temelde Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell’in birbirlerine ait altyapıları kullanabilmesi, daha doğrusu bugüne kadar kullanamaması nedeniyle yılan hikayesine dönen bir mesele olduğunu söyleyebiliriz.

Anahtar rol Türk Telekom’da

Olayı detaylandırmadan önce Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın bir süredir Türk Telekom’un da Yönetim Kurulu başkanı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Çünkü hepimizin bildiği gibi Türk Telekom, Türkiye’nin internet altyapısı konusunda hakim operatörü. Aynı zamanda Türkiye’nin en uzun fiber altyapısına ve en çok internet abonesine sahip şirketi de Türk Telekom. Ve bugüne kadar "ortak paylaşım” ne zaman gündeme gelse bunu istemeyen taraf olarak görülen (veya bazı lobicilik faaliyetleri nedeniyle öyle gösterilen) taraf da Türk Telekom.

O nedenle şu an için Türk Telekom’un en tepe noktasında bulunan kişinin "ortak paylaşım” konusunda açıklama yapması ve bu sorunun çözülmesi için mesai harcayacaklarını belirtmesi bence çok önemli. Ömer Fatih Sayan’ın "Türk Telekom'un da haklarına halel gelmeyecek şekilde, ülke kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacağız” şeklinde özetlediği durum sanırım yetkililerin olaya hangi açıdan baktıklarını yeterince açıklıyordur.

Ben Ömer Fatih Sayan’ın iyi niyetine ve iş yapış şekline güvenen biriyim. O nedenle yılan hikayesine dönen bu altyapı paylaşım konusunun çözümü konusunda da taşın altına elini koymasını takdir ediyorum. Ayrıca kişiliği gereği bu sorunu da çok adil bir şekilde çözeceğine eminim. Hatta iş sonuçlandığında Vodafone ve Turkcell açısından pozitif ayrımcılık yapıldığını görürsek buna da şaşırmayacağım.

Çünkü Fatih Bey’in konuyla ilgili sarf ettiği kelimelere bakınca ülke çıkarları için gecikmiş bu adımın bir an önce atılması gerekliliğine olan inancı kolayca anlayabiliyoruz. Taraflar paylaşıma ikna edilemediği için şu an ülke kaynakları belli oranlarda yurt dışına gittiği de bir gerçek. Yani çözümsüzlüğün devam ettiği her yeni gün operatörlere çıkan ekstra maliyetler aslında ülkenin değerlerinin de dışarıya kaymasına neden oluyor.

Bu açıdan bakınca Fatih Sayan’ın hem ülkeye hizmet eden bir bürokrat sorumluluğu hem de Türk Telekom’un tepe yöneticisi olarak en ideal çözümü üretebileceği konusunda kimsenin itiraz edeceğini de düşünmüyorum. Ortak paylaşım sayesinde maliyetleri azalacak olan operatörlerin daha ekonomik paketler sunup sunamayacaklarını ise zamanla göreceğiz.

Ersin Akman | Oca 24 2019 | Ziyaretçi: 567
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI