radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Strateji bilmenin önemi

Strateji bilmek kolay değil. Herhangi bir stratejik durumu anlayıp karşı eylem yapabilmek için epeyi şey bilmek gerekiyor. Ne bilmek mi gerekiyor? Sayalım: Uluslararası politika, uluslararası hukuk jeostrateji, silah bilgileri, gerektiğinde mühendislik, açık denizler için okyanus bilimi, uzay stratejileri uzay bilimi vs…

Bu nedenle ordular kurmay subay yetiştirmeğe önem veriyorlar. Her askeri kesimin kurmayları kendi alanlarındaki bilgileri yıllarca yetişerek öğreniyorlar. Generaller için bile kurslar var. Daima daha ileriye…

Bazen devletler, örneğin Amerika Birleşik Devletleri, belki de bazı lobilerin etkisiyle kendi içinde güvendiği ve uzman olduğuna inandığı bilim adamlarının görüşlerine göre davranıp diğer uzmanları göz ardı ederek davranıyor ve izledikleri stratejileri başarısızlığa uğruyor. Amerika’nın çok kıymetli bir Rusya uzmanı olan bilim adamı, Ağustos 2017’de Atlantik Konseyinde yaptığı, "Trump, Putin’in İlgisini Nasıl Çeker” adlı konuşmasında şunları söylüyor: "Washington, Amerikan donanmasının gemilerini Kerch Boğazı’ndan Azov Denizi’ne göndererek Ruslara bizim Ukrayna’nın bağımsızlığına ve bütünlüğüne ve 1789’dan beri temel taşı olarak kabul ettiği denizlerde serbest ulaşıma ne denli bağlı olduğumuzu görsün…” Doğal olarak Trump yönetimini bu önerinin üzerine atlamamakla birlikte Amerikan yönetiminde kendini göstermek isteyenlerin bu önerinin üstüne atladıkları tahmin etmek mümkün. Çünkü bu konuşmadan bir sene sonra, genellikle vekaleten çatışma metodunu tercih eden Amerika’nın desteğiyle Ukrayna’nın Azov Denizi’nde bulunan Maiohol ve Berdyansk limanına iki römorkör gönderdiği görülüyor. Kırım’ı ilhak eden Rusya’nın bu sivil gemilerin giriş çıkışına itirazı olmuyor. Ancak üç hafta sonra Ukrayna, ilk denemeyi yaptıktan sonra bu römorkların yanına iki hafif zırhlı askeri gelişini katınca kıyamet kopuyor. Rusya gemilere önce ateş açıp sonra özel kuvvetleriyle gemileri işgal edip kıyıya çekiyor. Bu olay üzerine Batı basınında kıyametler kopuyor. Batılı analizler Kerch Boğazı olaylarının Amerika ile Rusya arasında savaş çıkarıp çıkarmayacağı üzerinde tartışıyorlar. Ukrayna Devlet Başkanı yaklaşan seçimlere rağmen sıkıyönetim ilan ediyor.

Amerikalı, Rusya üzerine uzman olan bilim adamının analizlerine gelince… Kendileri dinlenmeyen Amerikan askeri stratejistler şunları söylüyor: Azov Denizi’nin derinliği 14 metre ve bu derinlik Azov Denizi’nin ortalarına doğru 25 deniz mili bir alanı kapsıyor. Buralara giren gemilerin atılan füzelerden kaçacak alanı yok. Azov Denizi’nin geri kalan kısmında derinlik 7 metre. Bu sulara girecek olan orta boy Amerikan savaş gemilerin su altı salmaları 9.3 metreyi buluyor. Bu durumda, Azov Denizi’ne girebilecek olan Amerikan savaş gemileri denizaltı salmaları 4 metre olan kıyı savaş gemileri olabilecek. Bu gemilerin üstün 57 mm.lik toplarla kendilerini korumaları pek mümkün değil. Eski Sovyet dönemi gemi karşıtı füzeleri bile bu gemileri yok edebiliyor.

Eğer Amerikalılar uzmanların bildiklerini biliyorlarsa amaçları uluslararası sorun yaratmak mıdır? O zaman, kendi kamuoylarında itibar kazanmaları için Amerika dostu Proşenko’yu bu işe sokup Mart ayında Ukrayna’da yapılan seçimleri bir komedyene kazandırmanın bir fiyatı var mı? Yoksa, "Komedyen” de mi aynı taraftan?

Hasan Köni | Nis 21 2019 | Ziyaretçi: 722
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI