radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Türkiye - IŞİD... Hangisi doğru?..

Batı basınında kavga kıyamet... Bir tek "IŞİD’i Türkiye yönetiyor” demedikleri kaldı... "Türkiye geçiş koridoru, Türkiye silah yardımı yapıyor, IŞİD’in insan kaynağı Türkler, Türkiye IŞİD’in finans kaynağı.. Ve daha aklınıza ne gelirse...
Üç yıl önce Suriye meselesi patlak verdiğinde Beşar Esed’in üç ay içinde kaçacak delik arayacağını söyleyen, Suriye iç muhalefetini güçlendirmek için Afganistan’da, Çeçenistan’da, Bosna’da, Kosova’da ne kadar İslamcı militan varsa hepsine "Türkiye üzerinden Suriye’ye geçin, Ankara kolaylık sağlayacak...” diyen; bununla yetinmeyip BAAS rejiminin, polis devleti karakteri dolayısıyla silahsızlaştırılmış, Suriye halkının kendi başına bir şeyler yapmasının imkansızlığını görünce Tunus’tan, Libya’dan, Afganistan’dan ne arttıysa; yetmediği yerde Irak’tan takviyeyle insanları hızla silahlandıran, uzman savaşçılar gönderip Suriyelilere el yapımı bomba imal kursları veren kimdi? Ankara’ya daha çok insanın Suriye’deki savaşa katılmasını temin için adeta hudut kontrolunu neredeyse tamamen kaldırması için baskı yapan, ortaya çıkan kirli tablo sınır illerinde örneğin Hatay’da sakilliklere sebep olunca, "Sıkın dişinizi biraz uzadı ama Esed düşmek üzere...” diyen kimdi?
Bütün bunlar olmamış gibi, dün denecek kadar yakın zaman önce Türkiye’nin hudut bölgesinde yıllardır yapılagelen benzin kaçakçılığını Suriye Muhalefeti’ne yardım olarak görenlerin şimdi "Türkiye, IŞİD’den petrol alıyor” demesi sizce nasıl izah edilir?
Diplomatlarının rehin alınmışlığı bir tarafa, söz konusu örgütün Türkiye içinde eylem yapma potansiyelinde olduğu bilinirken Ankara’nın bunu gözardı ederek hareket edebileceğini kim düşünür?
Tablodaki karanlık noktaların tek günahı ABD veya topluca Batı demek de gerçekçi değil... Devletler kendi menfaatlerinin hesabını yaparak hareketlerini ayarlıyor; kimi devletler şartlar değiştiğinde ilke falan dinlemeyip yeni pozisyon belirliyorlar.. Diplomaside "Dün dündür, bugün bugündür” mantığı geçerli... Ankara üç sene boyunca müttefiklerine fazla itibar etmiş olmaktan dolayı eleştirilebilir.. Hükümet etmek "İyi ahlak derneği” yönetmekten farklı..  

| Eyl 17 2014 | Ziyaretçi: 1557
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI