radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Yanlışlıkla dünyanın en acı biberini üretti

Birleşik Krallık’a bağlı dört ülkeden biri olan, aynı zamanda Leydi Diana’nın da bir zamanlar prensesi olduğu Galler’de yaşayan bir çiftçi yanlışlıkla dünyanın en acı biberini üretti. Mike Smith, Galler’in Denbighshire kentinde yaşayan ve bitki yarışmalara katılan bir çiftçi. Birleşik Krallık’taki en prestijli Chelsea Bitki Şovu’na "Yılın Bitkisi” kaategorisinde katılmak için estetik görünüşlü bir acı biber ağacı üretmeye karar verdi. Nottingham Trent Üniversitesi’nden bilim insanlarıyla birlikte güzel görünüşlü acı biber ağacı üretmek için çalışmaya başladılar. Çalışmalarının sonucunda ortaya çıkan acı biber ağacına "Ejderha Nefesi Biberi” adını verdiler. Nottingham Trent Üniversitesi bilim insanları, biberin acı seviyesini kontrol ettiğinde ise asıl sürpriz yaşandı. Ejderha Nefesi, Scoville Acı Cetveli’nin kriterleriyle bakıldığında gelmiş geçmiş en acı biber olarak bilinen ve Guinnes Rekorlar Kitabı’nda yer alan Carolina Reaper (Carolina Azraili) biberinden daha da acı çıktı.
Scoville Cetveli, acının yoğunluğunu birimler halinde ölçüyor. Scoville’e göre Ejderha Nefesi, 2.48 milyon SHU (Scoville Acı Birimi) acılığında. Bu da demek oluyor ki bu biberin acısının yağının bir damlası, 2.48 milyon damla su içinden tespit edilebiliyor. Karşılaştırmanız için hemen belirtelim Carolina Reaper biberi 2.2 milyon SHU acılığında, ABD ordusunun kullandığı özel biber gazı spreyinin acılığı ise 2 milyon SHU. Yani Ejderha Nefesi, silah acılığında diyebiliriz. 



Ejderha Nefesi’ni yemeye çalışırsanız solunum yollarınız acının yoğunluğundan yanarak kapanır ve anaflaktik şoka girerek ölürsünüz. Fakat acı biberlerin mucizevi yanı, bu acıya sebep olan kapsaisin yağının aynı zamanda tedavi edici özelliği olması. Bu biberden elde edilen yağın da anestezik olarak çeşitli tedavi yöntemlerinde kullanılması için çalışmalar başladı. Kapsaisin içeren anestezikler, özellikle ağrı kesicilere alerjisi olan kişiler için bir umut kaynağı. Ayrıca anestezik malzemelere erişimin kısıtlı olduğu gelişmekte olan ülkelerde de kapsaisin içeren anestezikler hayat kurtarıyor. Acı biberlerin ilaç olarak kullanımı çok eskilere dayanıyor. Bağışıklık sistemini geliştirmekten uzun yaşama kadar çağlar boyunca acı biberler farklı tıbbi amaçlarlar için kullanılmış.
Ejderha Nefesi’ni geliştiren Mike Smith ise şaşkın ve heyecanlı. Biberi dilinin ucuyla tattığını söyleyen Smith, hemen tükürmek zorunda kaldığını çünkü acının gittikçe yayıldığını söylüyor. Smith, şimdilerde Guinnes Rekorlar Kitabı’nın Ejderha Nefesi’ni tasdik etmesini bekliyor.

Yaratılış Teorisine İnanan Bir Kişi Büyük Kanyon’u Dava Ediyor

ABD’nin Kolorado Eyaleti’ndeki Kolorado Ulusal Parkı içinde yer alan Büyük Kanyon, bilim insanlarının dünyanın oluşumuna dair en önemli jeolojik gözlemleri yaptığı ve kanıtları bulduğu yerdir. Büyük Kanyon’daki tabakaları inceleyen bilim insanları, dünyamızın geçirdiği evreleri, iklim değişikliklerine varana kadar inceleme ve açıklama şansına sahip oldu. Ne var ki evrimi İncil’deki Yaratılış hikayesine rakip gören yaratılışçılar, bu kanıtları çürütmek için çok uğraşıyor. ABD’de evrimin ders kitaplarından ve müfredattan kaldırılmasına ilişkin tartışmalar sürerken yaratılış teorisine inanan bir kişi, Büyük Kanyon’u dava etmeye hazırlandığını belirtti.



Andrew Snelling isimli yaratılışçı aynı zamanda Sidney Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nden doktoraya sahip. Snelling, Ken Ham isimli bir yaratılışçının müritlerinden. Ken Ham, "Genesis’teki* Cevaplar” isimli kar amacı gütmeyen bir organizasyonun kurucusu ve yaratılışa adadığı bir de müze kurarark işletiyor. (*Genesis, İncil’de yeryüzünün yaratılışını anlatan bölüm) Ham’e göre Büyük Kanyon, İncil’deki yaratılış hikayesinin en önemli destekleyicisi ve evrim teorisini çürütüyor. Ham’in müritlerinden olan Snelling de bu görüşleri çerçevesinde Büyük Kanyon’dan 60 kaya örneği toplamak için başvuruda bulundu. Büyük Kanyon’da akademik araştırma yapmak mümkün fakat tüm başvurular ve başvurunun kabul edilmesinin ardından gerçekleşen araştırma süreci Büyük Kanyon yönetimi tarafından çok sıkı takip ediliyor. Snelling’in başvurusunu da bu şartlarda değerlendiren yönetim, üç jeoloji profesöründen oluşan bir kurulun incelemesine sundu. Başvuru talebini inceleyen kurul, Snelling’in bilimsel tarafsızlık ilkesinden yoksun olduğunu belirterek başvuruyu reddetti. Snelling bunun üzerine Büyük Kanyon’daki güvenlikleri dava edeceğini açıkladı. "Genesis’teki Cevaplar” isimli STK da Snelling’e destek verdiklerini beyan ederek bilim insanlarının devletin inançlarına göre inançlarını değiştirmek zorunda bırakılmaması gerektiğini açıkladı. Snelling, araştırmasını dini değil akademik metotlar ile yürüteceği ve sonuçlarını çarpıtmadan yayınlayacağına dair kurulu ikna edebilirse başvurusu kabul edilebilir. Bekleyip göreceğiz.

Stres Çarkları İşe Yarıyor Mu?

İlk ve orta okul çağındaki çocukların son dönemlerde ellerinden düşünmedikleri stres çarkları aslında dünya çağında bir fenomen halinde. Stres çarklarını, marketlerde, bakkallarda bulmak mümkün ve yaklaşık 10 TL civarında fiyatları var. Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi Amazon’un 17 Mayıs Çarşamba itibariyle en çok satan 10 oyuncak listesine girdi. Hem çocuklar hem de ebeveynlerinin oynadığı bu oyuncak, bazı okullarda öğretmenler tarafından yasaklandı bile. Peki nedir bu stres çarkı çılgınlığı, nereden çıktı? Stres atmaya yönelik stres topu benzeri diğer çeşitli eşyalar gibi stres çarklarının da yetişkinlerde zihinsel yoğunluğu başka bir konuya odaklayarak belli bir oranda faydalı olduğu biliniyor. Çocuklar üzerinde ne kadar etkili ve faydalı olduğu ise başka bir soru. 
Zaman zaman popüler olan oyuncaklar gibi stres çarklarının da modasının bir süre sonra geçeceğini tahmin etmek zor değil. Stres oyuncağı çılgınlığının son modası çarklar olsa da bundan önce basmalı tükenmez kalem arkalarına basmak gibi bir alışkanlığınız olduysa insanların stresli olduklarında ellerini meşgul etme eğiliminde olduğunu biliyorsunuzdur. İnsanlar genelde ellerini meşgul etmenin odaklanmalarına yardımcı olduğunu belirtir. Kalem arkasına basmak, kapak açıp kapatmak gibi ritmik hareketler stres atmak ve odaklanmak için birebirken bazı kişiler de sırf bu iş için stres atma objeleri alabiliyor. Psikolojik araştırmalar da insanların odaklanmalarına yardımcı olan şeylerin kişiden kişiye değiştiğini hatta aynı kişinin farklı durumlarda farklı yöntemleri seçtiğini ortaya koyuyor. Yetişkinler için stres oyuncaklarının işe yaradığını böylece ortaya koyuyoruz ama çocuklarda durum nasıl?



Çocukların stres oyuncakları kullanımına yönelik kesin araştırma sonuçları bulunmamakla birlikte yürütülen bir araştırmanın ön sonuçları 6. sınıf öğrencilerin stres topu ile oynadığı durumlarda dikkatlerini daha toplayabildiği ve arkadaşlarıyla iletişimlerinin olumlu yönde ilerlediğini ortaya koyuyor. US Davis davranışsal bilimler Profesörü Julie Schweitzer’ın araştırması da stres çarklarının özellikle dikkat eksikliği hiperkativite bozukluğu olan çocukların odaklanmalarına yardım etmede faydalı olduğunu ortaya koyuyor. Yani son moda oyuncak olmalarının haricinde stres çarkları, çocukların hem okul hayatlarında odaklanmalarında hem de iletişimlerini geliştirmede faydalı olabilir.

Gizem Şenyurt | May 22 2017 | Ziyaretçi: 3063
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI