radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Yazın en büyük sorunu ishal

Aylarca beklediğimiz mevsim geldi başlasın tatiller, eğlenceler derken birdenbire vücudunuz dirençsiz mi düştü? Bir anda o en çok sevdiğimiz mevsim adeta çile olmaya mı başladı? 2 haftayı aşkın süredir aralıklarla ishal problemiyle mi uğraşıyorsun? Bunun nedeni tamamen mevsimden kaynaklı… Yaz aylarında ishalin görülme oranı yüksektir. Çünkü iyi ilaçlanmamış içme ve kullanma sularında mikroplar uzun süre yaşayarak çoğalıyorlar. Bu suların içilmesi veya bulaşıklarda kullanılması ya da meyve sebze yıkarken kullanılması derken vücudunuza almış oluyorsunuz. Öte yandan bir de klimalı ortamlar söz konusu, klimaların bakımları düzenli yapılmadığı zaman klima filtreleri havayı temizleme görevini yerine getiremediği için havada mikropların ve bakterilerin çoğalmasına neden olacaktır. Bu da ishale yol açmaktadır. Bir de tabi devir daimi doğru yapılmayan havuz ve kanalizasyon suyunun karıştığı deniz sularını yutma sonucu bu istenmeyen sorunla karşı karşıya gelmekteyiz. İshal olduk, peki bununla nasıl baş edeceğiz diyorsanız yazının devamında sizler için örnek menü paylaştım.

İshalde Beslenme

İshal döneminde sürekli dışkıya çıkıldığı için vücudunuzda aşırı miktarda su ve elektrolit kaybı olmaktadır. Bunun devamında halsizlik, karın ağrısı, iştahsızlık, kalp ritmi bozukluğu, kansızlık, ani kilo kaybı, ateş gibi sorunlar oluşmaktadır. Mikrobik kaynaklı ishaller için ilaç tedavisi gerekir. İlacınızı almanın yanı sıra beslenmenizi ise düzenlemeniz gerekir. Hastane ilaç tedavisinin yanında mutlaka bir diyet tedavisi yapılır. 
İshalde beslenmenin amacı vücuttan kaybedilen su ve elektrolitin yerine konmasıdır. Bunu serum ve ilaçlarla sağladıktan sonra gerekli enerji ve besin öğelerinin karşılanması gerekir. Bu noktada ishalin şiddetini arttıracak besinlerden uzak durulmalıdır. 

İshalde tüketilmemesi gereken besinler:
-Posalı (lifli) besinlerden uzak durulmalıdır. Çünkü bu besinler bağırsağın daha çok çalışmasına neden olacaktır. Bu besinler sebze ve bol lifli meyveler, tam tahıllı ürünler, kuru baklagillerdir.
-Yağlı besinler kesinlikle tüketilmemelidir. Kızartma işlemi ve mayonez, tereyağı, kaymak gibi yağlı ürünler bağırsağı çalıştıracağından dolayı asla tüketilmemelidir. 
-Basit şeker, çikolata, reçel, bal gibi şeker ve şekerli ürünlerden uzak durulmalıdır. Mikropların üremesini arttırarak iyileşmenizi geciktirecektir.
-Acılı ve fazla baharatlı ürünler, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünlerinden kaçınılmalıdır.

İshalde Tüketilecek Besinler Ne Olmalıdır?

İshali durdurmanın en iyi yolu nişastalı ürünler kullanmaktır. Çünkü nişasta suyun atılımını engeller ve ishali durdurur. Öte yandan probiyotik miktarı yüksek olan yoğurt, kefir gibi ürünler tüketmektir. Bu ürünler bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayacaktır.

Bu besinler ise;
Yağsız makarna, pirinç pilavı, pirinç lapası, pirinç ile yapılmış yayla çorbası, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte, yağsız peynir, yoğurt, havuç, kabuksuz şeftali ve elma, pirinç suyu, ayran, kahve, muz, zencefil çayı, patates çorbası, elma sirkesi, böğürtlen, keçiboynuzu ve sade maden suyudur. 

İshal İçin Örnek Diyet Menüsü

KAHVALTI :

Limonlu çay
1 kibrit kutusu kadar az yağlı beyaz peynir 
1-2 dilim beyaz ekmek 

KUŞLUK:
1-2 bardak tuzlu ayran 
1 porsiyon meyve (elma, muz veya şeftali-kabukları soyulsun.)


ÖĞLEN: 

1-2 avuç içi kadar haşlanmış veya fırınlanmış et veya tavuk veya ızgara veya haşlanmış köfte
1 tabak pirinç pilavı veya makarna (az yağlı) 
1 kase yoğurt (200g-az yağlı) 
1-2 dilim beyaz ekmek

 İKİNDİ:
1-2 bardak kefir veya 1 dilim yağsız peynir yanında 2 adet galeta

AKŞAM:
1 kase yoğurtlu pirinç çorbası
1 tabak yağsız patates püresi
1 kase yoğurt
1-2 dilim beyaz ekmek

GECE:

1 porsiyon meyve (elma, muz veya şeftali-kabukları soyulsun)

*Miktarlar kişiden kişiye göre değişebilir. Bu örnek uygulanabilir bir menüdür. 

Damla Arslan | Ağu 13 2018 | Ziyaretçi: 856
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI