radyobir
radyobir

Aşılanmış kişilere seyahat için yeşil ışık

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Corona virüsü salgınına yönelik kılavuzunu güncelledi. Buna göre, iki doz aşısını olan ya da tek doz Johnson and Johson aşısı olan kişiler, Corona virusü testi yaptırmadan veya daha sonra karantinaya girmeden ABD içinde seyahat edebilecek.

03 Nisan 2021 11:03 | Kategori: Dünya

CDC daha önce, aşılanmış kişiler için de zorunlu olmayan seyahatlere karşı uyarıda bulunmuştu, ancak daha fazla kişi aşı olduktan ve aşıların sağladığı korumayla ilgili kanıtlar toplandıkça kılavuzunu güncelleyeceğini belirtmişti.

Nebraska Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi Dekanı Dr. Ali Khan, "Her gün daha fazla veri alınıyor ve mevcut verilere göre bu kılavuz değiştiriliyor" dedi. Khan, söz konusu güncellemenin aşıların güvenliğini ve etkinliğini güçlendirdiğini ve insanların aşı olmaları için bir teşvik unsuru olduğunu söyledi.

CDC'ye göre, ABD'de yaklaşık 100 milyon kişi – bir başka deyişle, nüfusun yaklaşık yüzde 30'u - en az bir doz COVID-19 aşısı oldu. Bireyler, gerekli son aşı dozunu aldıktan iki hafta sonra tamamen aşılanmış kabul ediliyor. Ancak aşılanmamış bireylere hala zorunlu olmayan seyahatlerden kaçınmaları öneriliyor.

Güncellenmiş kılavuza göre:

- Tamamen aşılanmış kişiler, Corona virüsü testi veya karantinaya ihtiyaç duyulmadan ABD içinde seyahat edebilir. CDC, bireylerin yine de maske takması, sosyal mesafeyi koruması ve kalabalıktan kaçınması gerektiğini söylüyor.

CDC, uluslararası seyahat için, aşılanan kişilerin seyahate çıkmadan önce COVID-19 testi yaptırmalarına gerek olmadığını söylüyor, ancak seyahate gidilen bazı ülkeler bu testi zorunlu kılabilir.

- Aşılanmış kişiler, ABD’ye uçuşlarda, uçağa binmeden önce hala COVID-19 testi yaptırarak, negatif sonucu almalı ve döndükten üç ila beş gün sonra yeniden teste tabi tutulmalı. Ancak bu kişilerin karantinaya alınmaları gerekmiyor. CDC, denizaşırı seyahatlerle ilgili bu tavsiyelere gerekçe olarak, dünya genelinde potansiyel virüs varyantlarının dolaşımda olmasını ve aşı uygulamalarındaki farklılıklara dikkat çekti.

CDC, güncellenmiş kılavuzu için aşıların gerçek hayattaki etkileri üzerine yapılan son araştırmaya atıfta bulundu. CDC, daha önce, tamamen aşılanmış kişilerin, iç mekanlarda, maske takmadan veya sosyal mesafeyi korumadan birbirlerini ziyaret edebileceğini söylemişti. Ayrıca, aynı hanedeki aşı olmuş kişilerin, enfekte olmuş aşılanmamış bireyleri, ciddi hastalık riski düşük olduğu sürece, ziyaret edebileceğini de belirtildi.

ABD, aşı uygulamasına Aralık ayı ortasında başladı. Uygulanmaya başlanan ilk iki aşı - Pfizer ve Moderna’nın - birkaç hafta arayla iki doz yapılması gerekiyor. Şubat ayı sonunda acil kullanım izni alan üçüncü aşı, Johnson and Johnson, aşısıysa tek doz olarak uygulanıyor.

Ancak CDC Başkanı Dr. Rochelle Walensky, gazetecilere yaptığı açıklamada, söz konusu güncellemeye rağmen, CDC’nin , ülke genelinde çok sayıda Corona virüsü vakası görülmesi nedeniyle seyahat edilmesini önermediğini söyledi. Walensky, seyahatin yalnızca tamamen aşılanılması halinde düşük riskli bir aktivite sayıldığını ekledi.

CDC kılavuzunda, aşılanmamış kişilere yönelik bir güncelleme yapılmadı. Walensky, ABD genelinde hala çok sayıda kişinin aşı olmadığına dikkat çekerek, herkesin Corona virüsü salgınına karşı önlem almaya devam etmesi gerektiğini belirtti. CDC Başkanı, günde ortalama 3 milyon kişinin aşılandığını söyledi. Beyaz Saray’ın resmi verilerine göre, şu ana kadar 56 milyondan fazla yetişkin Amerikalı tamamen aşılanmış durumda.

Başta Delta, United, Southwest gibi Amerika’nın önde gelen havayolu şirketlerinin temsilcileri, 22 Mart’ta CDC’ye kılavuzun aşılanmış kişilerin güvenle seyahat edebilecekleri şeklinde güncellenmesi çağrısında bulunmuştu.

Ancak birçok Amerikalı CDC’nin tavsiyelerini dikkate almıyor. Ulaştırma Güvenliği Dairesi verilerine göre, Pazar günü 1 milyon 560 bin kişi kişi havaalanlarında güvenlik kontrolünden geçti. Bu, 2020 Mart ayından bu yana görülen en yüksek günlük rakam. 10 Mart’tan önce günlük yolcu sayıları 1 milyonun altındaydı. Biden yönetimi, uluslararası seyahatlere kısıtlama ve neredeyse tüm toplu taşıma araçlarında maske zorunluğu getiren adımlar atmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI