radyobir
radyobir

Hızlı yürümek Tip 2 diyabet riskini azaltabiliyor

Tempolu adımlar atan kişilerin "daha fazla kas kütlesine" sahip olması muhtemel.

29 Kasım 2023 07:59 | Kategori: Sağlık

Yapılan bir araştırma, yürüme hızınızı artırmanın Tip 2 diyabet geliştirme riskinizi azaltabileceğini gösterdi.

Tip 2 diyabete yakalanma riskinin azalmasıyla fiziksel aktivite ilişkilendirilirken, önde gelen üniversitelerden araştırmacılar da hastalığı uzak tutmak için en uygun yürüme hızının olup olmadığını bulmak üzere harekete geçti.

Araştırmacılar, saatte 3 kilometre hızdan daha hızlı yürüyen kişilerin hastalığa yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu, saatte 6 kilometre hızdan daha hızlı ve uzun adımlar atanlarınsa risklerinin yüzde 39 oranında azaldığını tespit etti.

Uluslararası Diyabet Federasyonu'na göre dünya genelinde yaklaşık 537 milyon diyabet hastası bulunmakta.

Haziranda, The Lancet Diabetes & Endocrinology adlı bilimsel dergide yayın yapan akademisyenler, vakaların 2050'ye kadar 1,3 milyara ulaşabileceğini iddia etmişti.

Londra Emperyal Koleji, İran'daki Tıp Bilimleri Üniversitesi ve Norveç'teki Oslo New University Koleji'nden araştırmacılar, 1999 ile 2022 arasında yayımlanan ve üç ila 11 yıllık takip sürelerini içeren 10 çalışmayı inceledi.

Birleşik Krallık, Japonya ve ABD'den toplam 508 bin 121 yetişkin hasta çalışmaya dahil edildi.

Ekip, saatte 3 kilometre ile saatte 5 kilometre arasında yürümenin, saatte 3 kilometreden daha düşük bir hızda yürümeye kıyasla Tip 2 diyabet riskini yüzde 15 oranında azalttığını tespit etti.

Daha hızlı bir tempoyla birlikte risk daha da azaldı; saatte 5 kilometre ile saatte 6 kilometre arasında epey tempolu bir yürüyüş yüzde 24 daha düşük riskle ilişkilendirildi.

Saatte 6 kilometreden daha yüksek bir hızda yürüyenlerin hastalığa yakalanma riski yüzde 39 daha düşüktü.

Araştırmacılar, "Toplam yürüme süresini artırmaya yönelik mevcut stratejiler faydalı olsa da, yürümenin sağlık açısından faydalarını daha da artırmak için bireyleri daha yüksek hızlarda yürümeye teşvik etmek de mantıklı olabilir" dedi.

Ekip, çalışmalarında bazı sınırlamalar olduğunu kabul ediyor. Bunlar arasında analizlerindeki üç çalışmanın orta derecede sapma riskine ve geri kalan 7 çalışmanın da ciddi riske sahip olarak değerlendirilmesi de var.

Ayrıca araştırmacılar daha hızlı yürüyen kişilerin daha fit, daha fazla kas kütlesine sahip ve genel sağlık durumlarının daha iyi olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtti.

Birleşik Krallık Diyabet Derneği'nde kıdemli fiziksel aktivite danışmanı olan Neil Gibson, "Çalışma zaten bildiğimiz bir şeyi vurguluyor; tempolu yürüyüşü de içerebilen fiziksel olarak aktif olmak, bir kişinin Tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir ve daha hızlı yürümek gibi aktivite yoğunluğunu arttırmak, genel sağlık açısından daha fazla fayda sağlar" dedi.

Gibson, "Tempoyu artırmanın Tip 2 diyabet riskini azaltmada yürüyüşün olumlu etkilerini artırıp artırmadığını ve ne ölçüde artırdığını doğrulamak için daha fazla araştırma yapılmasını memnuniyetle bekliyoruz" diye ekledi

Yürümek masrafsız ve basittir; çoğu insan için işe gitmek, alışveriş yapmak ve arkadaşlarını ziyaret etmek gibi düzenli aktivitelere dahil edilebilir.

Daha büyük sağlık faydaları için genellikle daha hızlı bir tempoda ilerlemek tavsiye edilse de, insanların yönetebilecekleri ve kendileri için uygun olan bir tempoda yürümeleri önemli.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI