radyobir
radyobir

"İran tankeri Suriye'ye petrol boşalttı" iddiası"

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, uluslararası krizin merkezinde yer alan İran tankeri 'Adrian Darya 1'e ait olduğunu iddia ettiği görüntüleri paylaşarak, tankerin Suriye'ye petrol boşalttığını iddia etti.

07 Ekim 2019 15:29 | Güncelleme :10 Ekim 2019 08:36 | Kategori: Dünya

Twitter hesabından Adrian Darya 1’e ait olduğunu belirttiği iki uydu görüntüsü paylaşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Adrian’ın petrolü Suriye’de boşaltıldı, İran’ın Birleşik Devletler’e ve Cebelitarık’a yalan söylediğini kanıtlıyor. Bu terörist petrol (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad’ın savaşına ve İran’ın sekter şiddetine kaynak sağlayacak” dedi.

Avrupa Birliği’ne çağrı yapan Pompeo, bu hareketin kınanmasını ve İran’dan hesap sorulmasını talep etti.



Mike Pompeo geçen hafta da tankere ait görüntü paylaşarak, "İran Dışişleri Bakanı Zarif’in, Adrian Darya 1’nın Suriye’ye petrol taşımayacağına dair İngiltere’ye verdiği söze rağmen, şimdi Suriye kıyılarından petrol aktarıyor” demişti.

Ancak uluslararası tanker takip kurumu ‘Tanker Traficers’, kendilerine ait görüntüleri kullanan Pompeo’yu ‘raporları saptırmak ve itibarlarına zarar vermekle’ suçlamıştı.

İran'a ait eski adı ‘Grace 1’ olan Adrian Darya 1 tankeri, 4 Temmuz’da ABD’nin ‘Suriye’ye petrol taşıyor’ şikâyeti üzerine İngiltere’ye bağlı Cebelitarık yönetimi tarafından alıkonulmuştu.



Yaklaşık altı haftalık sürecin sonunda tanker, ABD'nin gemiyi alıkoyma talebini sürdürmesine rağmen serbest bırakılmıştı.

Tankerin nereye gittiği belirsizliğini korumuş, son olarak Doğu Akdeniz'de Kıbrıs ile Suriye arasında olduğu tespit edilmişti.

Tanker ve kaptanı, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nin (OFAC) yaptırım listesinde yer alıyor.

ABD, İran’ı İngiltere ve Cebelitarık’a verdiği sözlere rağmen Suriye’ye petrol satmakla suçluyor. İran ise bu suçlamaları ve Suriye limanına demirledikleri iddialarını reddediyor.

Tahran, son olarak tankerdeki petrolün özel bir şirkete satıldığını açıklamıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI