radyobir
radyobir

'Küba dansını paylaşmaya geldik'

Bale, modern dans, afro küba dansları ve Flamenko'ya kadar birçok tarzı bir araya getirip dünya çapında danslarıyla hayranlık uyandıran Lizt Alfonso Dance Cuba'nın kurucusu, koreograf ve yönetmeni Lizt Alfonso, YeniBirlik'e gösterileri 'Cuba Vibra'yı anlattı

01 Ağustos 2017 11:44 | Kategori: Kültür & Sanat

Sema SEZEN

Lizt Alfonso'nun 23 yaşında hayata geçirdiği  "Lizt Alfonso Dance Cuba” bugün dünyanın en seçkin dans ve müzik topluluklarından biri haline geldi. Özgün koreografileriyle aralarında Küba Ulusal Kültür Nişanı, 2008 Dora Birincilik ödülü, 2006 ve 2008 yıllarında Küba Ulusal Yazarlar ve Sanatçılar Birliği Birincilik ödülü ve 2001 New York’un Kübalı Sanatçıları Vakfı Ödülü’nün bulunduğu çok sayıda ödüle layık görüldü. 

15. Uluslararası Bodrum Bale Festivali kapsamında izleyicilerle buluşan grubun kurucusu yönetmen ve koreografı Lizt Alfonso ile Cuba Vibra’yı konuştuk. 

-Gösteride adeta Küba’da tarihsel bir yolculuğa çıkıyoruz. Sizce Küba kültürünün en önemli özelliği ne? Cuba Vibra ile birçok dansı tek bir gösteride izleme şansı yakalıyoruz. Cuba Vibra bu çeşitliliği neye borçlu?

Gösteri Küba’yı yansıtıyor. 50’lerden günümüzü tarihsel bir yolculuk yapıyoruz. Küba müzikleri ve enerjisini kendi yarattığımız füzyon tarzımızla birleştirdik. Gösteride küba danslarından bale, modern dans, afro küba dansları ve Flamenko’ya kadar birçok dansı harmanlıyoruz. Bu çeşitlilik Lizt Alfonso Dance Cuba’nın yarattığı füzyonun bir sonucu. 

-Siz de profesyonel bir dansçısınız. Bir dans grubu kurmaya nasıl karar verdiniz? Dans etmeyi özlüyor musunuz?

Yönetmen, koreograf ve dansçı olmak zor ama bu bir seçim meselesi. Aslında dansı bıraktığımda insanlara daha farklı şeyler sunmak istiyordum. Sadece beni değil bizi izlemeleri fikri insanlara bir gösteri sunacak olmanın heyecanı daha fazla hoşuma gitmeye başladı. Bu duygu da koreografi ve yönetmenliğe başlamama neden oldu. İçimden geçenleri kendi tarzımla sahneye koymak benim için çok mutluluk verici. 

-2016'da Obama Kübayı ziyaret etti. Kübanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Aslında benim işim sanatla insanları buluşturmak. Benim için sanat her türlü fikirden bağımsız ve sanat eserleri herşeyin üzerindedir.

-Gösterilerin koreografilerini oluştururken nelerden etkileniyorsunuz? 

Cuba Vibra renkli küba dansları, enerji, tutku ve küba müziklerinden ilham alıyor. Koreografi ve müziklerde Latin Amerika ve Karayip etkileri de var. Türk insanının çok seveceğini düşünüyorum. Farklı dans stillerini bir arada sunuyoruz. Kübanın dünü ve bugününü anlatan bir gösteri.  

-Türkiye sizin için ne ifade ediyor ve bize özgü dansları biliyor musunuz? 

Henüz danslarınızı çok iyi bilmiyorum. Türkiye’de daha önce bir kez bulunduk bizim için harika bir deneyimdi. Türk insanının enerjisi misafirperverliği bizi çok etkiledi. Özellikle Türk mutfağı gerçekten inanılmaz. Bu kez Bodrum’da izleyenlerimizle buluşacağız. 

-Lizt Alfonso Dance Cuba’yı müzikal tiyatrolarda ve Enrique Iglesias’ın klibinde de gördük. Bu tarz farklı projeler devam edecek mi? 

Neden olmasın? Müzikal tiyatro benim için neredeyse bir ihtiyaç. Şu ana kadar Vida”ve "Amigas”ı sahneledik.  Bu projeler sayesinde dünyaca ünlü birçok ekiple bir arada çalışma fırsatı bulduk. Enrique Iglesias’ın Bailando klibi de dünyada tanınmamızı katkı sağladı. Bu konuda seçici davranıyoruz ama güzel projelere kapımız her zaman açık. 

-Cuba Vibra dışında üzerinde çalıştığınız başka gösteriler de var mı? 

Latido gösterisini sahnelemeye başladık. 1 saatlik yaşamla ölüm arasındaki kontrastı anlatan bir gösteri. Onun dışında Cuba Vibra ile dünyada birçok ülkede performans sergilemeye devam ediyoruz. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI