radyobir
radyobir

"Referandum zamanı geldi!.."

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) Başkanı Barzani, özerk bölgenin karşı karşıya olduğu krizlere rağmen 'bağlayıcı olmayan' bir bağımsızlık referandumu yapması gerektiğini söyledi.

03 Şubat 2016 11:20 | Güncelleme :03 Şubat 2016 12:56 | Kategori: Dış Politika

IKBY Başkanı Mesud Barzani, internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Zamanı geldi, şartlar Kürtlerin kendi kaderleri hakkında bir karar vermeleri için uygun" diyerek referandum kararının yakın zamanda hayata geçirileceğinin sinyalini verdi.

‘KÜRDİSTAN HALKI, KENDİ KADERİNİ TAYİN HAKKINI KULLANMALI’

"Bu referandum bir devlet kurma amacından daha çok, Kürtlerin bağımsızlık konusundaki istek ve düşüncelerini öğrenmek ve Kürt siyasi liderlerin, halkın isteklerini doğru zaman ve şartlar altında gerçekleştirmesi anlamına gelecek" diyen Barzani, bağımsızlık için harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizdi:

"Eğer Kürdistan halkı, kendi kaderini tayin hakkını bir başkasının gelip hediye olarak vermesini bekliyorlarsa, bağımsızlık hiçbir zaman kazanılamayacak. Bu hak var ve Kürdistan halkı bunu talep ederek uygulamaya sokmalı."

Barzani açıklamasında, "İskoçya, Katalonya, Quebec ve diğer yerlerin nasıl kendi kaderleri hakkındaki görüşlerini ifade etme hakları varsa, Kürdistan'ın da bu hakkı vardır ve bu tartışılamaz" ifadelerine de yer verdi.

Daha önce de referandum çağrısı yapan Barzani, herhangi bir tarih belirlememişti.

'EKONOMİK KRİZ BAHANE OLARAK KULLANILIYOR' SUÇLAMASI

Iraklı Kürtler, Bağdat ile güç ve kâr paylaşımı konusunda yaşanan sorunlar üzerine Türkiye ile kendi boru hatlarını inşa ederek ve bağımsız şekilde petrol ihraç ederek özerkliklerini daha da güçlendirmeye çalıştılar.

Fakat petrol fiyatlarındaki küresel düşüş, zaten var olan ekonomik sorunları daha da büyütürken, bölgeyi de dağılmanın eşiğine getirdi. Bazı kesimler ise bu tür bağımsızlık çağrılarını, dikkatleri iç meselelerden uzaklaştırma ve Kürtleri Barzani'nin arkasında toplama girişimleri olarak görüyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI