radyobir
radyobir

"Sözde soykırım gündeme gelmedi!.."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile göreve gelmesinin ardından ilk yüz yüze görüşmesini Pazartesi günü Brüksel'deki NATO zirvesi kapsamında gerçekleştirdi.

15 Haziran 2021 07:45 | Kategori: Dış Politika

"Görüş ayrılığı yaşadığımız meseleleri ve işbirliği imkanlarını yapıcı bir yaklaşımla ele aldık" diyen Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde işbirliğimizi artıracağız, çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, tam tersi işbirliği alanlarının daha zengin bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz" dedi.

Erdoğan, Brüksel'e yola çıkmadan önce havalimanında düzenlediği basın toplantısında Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak kabul etmesini gündeme getireceğini söylemiş; "Bu yaklaşım bizi ciddi manada üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmemiz doğru değildir. Türkiye rastgele bir ülke değildir" demişti.

Ancak Erdoğan, Biden'ın 1915 olayları ile ilgili 'soykırım' kelimesini kullanmasının görüşmede gündeme gelip gelmediği sorusuna, "Hamdolsun hiç gündeme gelmedi" yanıtını verdi.

Erdoğan, Biden'ı Türkiye'ye davet ettiğini de söyledi.

ABD Başkanı Biden da ayrıca düzenlediği basın toplantısında, Erdoğan ile 'pozitif ve üretken bir görüşme' gerçekleştirdiklerini vurgulayarak şu sözleri kaydetti:

"Ülkelerimiz büyük gündemlere sahip. Ekiplerimiz tartışmalarımızı sürdürecek, ABD ve Türkiye olarak büyük gelişme kaydedeceğimizi düşünüyorum."

"S-400 konusunda önceki görüşlerimi ifade ettim"

Soru-cevap bölümünde S-400 savunma sisteminin konuşulup konuşulmadığına dair bir gazetecinin sorusu üzerine Erdoğan, "S-400 konusunda bizim daha önceki görüşümüz neyse onu ifade ettim, F-35 ile ilgili görüşümüz neyse onu da ifade ettim. Savunma sanayii ile ilgili olarak müşterek yapabileceğimiz adımlar nedir, onları ifade ettim. Tabii bu süreç burada bitmiyor, bakanlarımız görüşmeleri neticesinde bu süreci sağlama bağlayacaktır" dedi:

"Bunları savunma bakanlarımız, dışişleri bakanlarımız kendi aralarında görüşsünler dedik, kendi aralarında yapacakları bu görüşmeden sonra da bizler adımlarımızı atalım, böyle bir karara vardık."

"Afganistan ile ilgili mutabakat söz konusu"

Erdoğan, Afganistan ile ilgili olarak ise, "Afganistan konusundaki düşüncelerimizi net olarak Biden'a ifade ettik. Türkiye olarak eğer Afganistan'dan çıkmamız istenmiyorsa, özellikle belirli bir desteğin verilmesi isteniyorsa diplomatik mali konularda ABD'nin vereceği destek önem arz ediyor. Taliban gerçeğini kenara koymak mümkün değil. Bir diğer konu yine Afganistan'da biz Pakistan'ı da Macaristan'ı da yanımıza alma düşüncemizi kendilerine söyledik. Şu an itibariyle bir mutabakat söz konusu. Bir sıkıntı söz konusu değil" dedi.

ABD Başkanı'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, NATO zirvesinden bir gün önce Biden'ın Türkiye'nin Afganistan'daki Kabil Havalimanı'nın güvenliğini sağlama teklifini Erdoğan'la görüşeceğini açıklamıştı:

"Büyükelçiliklerimizin Afganistan'da güvenliğinin nasıl sağlanacağını, kesinlikle yapmak istedikleri şeyleri nasıl yapabileceklerini, Afgan hükümeti, güvenlik güçleri ve halkı için neler yapılabileceğini görüşecekler."

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, ABD güçlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Kabil Havalaanı'nın kim tarafından korunacağı konusunda bir karar vermediklerini belirtti. Ancak görüşmelerde Türkiye'nin kilit bir rol oynadığını da sözlerine ekledi.

İnsan hakları ve demokrasi gündemi

Toplantıdan önce Biden'ın gündeminde yer almasına kesin gözüyle bakılan mevzulardan biri, insan hakları ve demokrasi konusuydu.

Biden yönetimi, 20 Ocak'ta göreve geldikten sonra yaptığı birçok açıklamada, "Türkiye'nin insan hakları ihlallerini, temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı adımlarını, siyasi muhalifleri ve gazetecileri yasal süreçlerle susturma yolunu seçmesini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına karşın Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'yı cezaevinde tutmaya devam etmesini" eleştirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir kararnameyle Türkiye'yi İstanbul Sözleşmesi'nden çekmesine Beyaz Saray doğrudan tepki göstermiş; Ankara'nın bu kararını gözden geçirmesini istemişti.

Biden'ın Erdoğan ile görüşmesinde bu konuları bir kez daha dile getirmesi bekleniyordu. Ancak iki lider de henüz buna dair bir bilgi paylaşmadı.

Biden, ABD Başkanı olarak gerçekleştirdiği ilk yurt dışı ziyarette önce G7 zirvesi için İngiltere'ye, oradan da NATO zirvesi için Brüksel'e gitti.

Çarşamba günü Cenevre'ye gidecek olan Biden, burada da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ilk kez bir araya gelecek.

Erdoğan, Macron ve Miçotakis ile de görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesine katılan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile de görüştü.

Miçotakis görüşmesiyle ilgili Erdoğan "Biz görüşmelerimizi ikili olarak yapalım ve daha da ilerisi biz görüşmelerimizi gerekirse özel hattan yapmak suretiyle araya birilerini sokmamızın anlamı yok kararına vardık." açıklaması yaptı.



Macron ve Erdoğan

Erdoğan, Macron'la yaptığı görüşmeye dair bir gazetecinin sorusu üzerine ise şu yanıtı verdi:

"Bana, 'benim İslam'a karşı olmam söz konusu değildir ve bunu bir dost olarak size söylüyorum' dedi. Suriye ve Libya konusunda müşterek bir çalışmayı yapabilir miyiz, yapamaz mıyız bu konunun üzerinde durdu. Biz bu işlerde daha rahatız, yapabiliriz dedik ve bu konuyla ilgili görüşmelerimizi de devam ettireceğiz."

Macron ise zirve sonrası düzenlediği basın toplantısında Erdoğan'ın kendisine 'Libya'da ateşkesin şartlarından biri olan yabancı askerlerin ülkeden çekilmesi için birlikte çalışmaya açık olduğunu' söylediğini açıkladı:

"Yabancı savaşçıların çekilmesi için birlikte çalışmaya karar verdik. Bu sadece ikimize bağlı değil ama Erdoğan'ın da Libya'daki yabancı savaşçıların bir an önce geri çekilme isteği olduğunu teyit ettiğini size söyleyebilirim."

Libya'da iç savaş sürerken Türkiye ile Fransa karşı tarafları destekliyordu. Fransa, Trablus hükümetine karşı savaş başlatan Halife Hafter'e destek verirken ve Hafter'i Paris'te ağırlarken Türkiye, Hafter'e karşı Trablus hükümetine bağlı orduyu desteklemişti.

Ankara, Trablus hükümetine destek için birçok askerini de "eğitim ve danışmanlık" vermek üzere ülkeye gönderdiğini açıklamıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI