radyobir
radyobir

ABD'de COVID Vakalarının Yüzde 18'i Alt Varyant XBB

Corona virüsünün çok bulaşıcı olan Omicron varyantının XBB olarak tanımlanan alt varyantı, Amerika'nın kuzeydoğusundaki COVID-19 enfeksiyonu vakalarının yarısından fazlasını oluşturuyor. Bugünden itibaren Noel tatili nedeniyle çok sayıda Amerikalı'nın seyahate çıkıyor olması, yeni alt varyantın yayılma riskini arttırıyor.

24 Aralık 2022 06:14 | Kategori: Dış Politika

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nden (CDC) bugün yapılan açıklamada, yarın itibarıyla Amerika'daki COVID-19 vakalarının yüzde 18,3'ünün XBB alt varyantı kaynaklı olacağının tahmin edildiği belirtildi. Bu oran, geçen hafta yüzde 11,2'ydi.

Omicron varyantının XBB alt varyantı şu anda Amerika'nın kuzeydoğusunu etkisi altına almış durumda. Ancak XBB, ülkenin diğer bölgelerinde vakaların yüzde 10'undan azına yol açıyor.

Seyahatler vaka sayısını arttırabilir

Baltimore'daki Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Fakültesi'nden virolog Andrew Pekosz, Amerika'da Noel seyahatlerinin XBB alt varyantının ülke geneline yayılmasını hızlandırabileceğini söyledi.

Pekosz, "Ne zaman yeni bir varyant farklı bir coğrafyaya taşınsa o bölgede küçük çaplı bir salgın oluşması riskini arttırıyor" diyor.

Ancak Pekosz yine de XBB alt varyantının, geçen kıl Omicron varyantının yol açtığı büyük enfeksiyon dalgası bir durumla karşılaşılacağını düşünmüyor.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, Kasım'da, Corona virüsünün orijinaliyle Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 alt varyantlarını hedef alan yeni COVID-19 takviye aşılarının XBB varyantına karşı "biraz koruma sağlayabileceğini, ama en üst seviyede koruma sağlamayacağını" söylemişti.

XBB, Corona virüsünün BA.2 varyantının bir alt varyantı.

BA.5 varyantı, şu anda COVID vakalarının sadece çok küçük bir bölümünü oluşturuyor. BA.5 varyantının yeriniyse BQ.1 ve BQ.1.1 almıştı. Bu alt varyantlar, azalma eğilimine girmiş olsalar bile hala Amerika'daki hakim varyant olmaya devam ediyor.

Yeni varyantın yol açtığı vaka artışları, Beyaz Saray COVID koordinatörünün tüm Amerikalılar'ı grip ve yeni COVID-19 takviye aşılarını yaptırma çağrısından bir hafta sonra başladı. Noel ve yılbaşı öncesinde Amerika'nın yüzde 90'ında vakaların arttığı görülüyor.

XBB varyantı, Singapur dahil Uzakdoğu'daki vaka artışlarını körüklüyor. Bazı uzmanlar XBB varyantının daha bulaşıcı olduğunu söyleseler de bu varyant, hastaneye yatış oranlarında hızlı artışa yol açmadı.

CDC'ye göre BQ.1.1 ve BQ.1 alt varyantlarının Amerika'daki toplam vakaların yüzde 63,1'ini oluşturması bekleniyor. Bu oran, bir hafta önce yüzde 64,6'ydı. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI