radyobir
radyobir

ABD'de hastanelerde grip alarmı

ABD'de grip (influenza) vakaları, sezonundan daha erken zirveye tırmandı. Sağlık yetkilileri yılın bu döneminde grip nedeniyle hastaneye yatış oranının son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktığını belirtirken aşılama oranının düşük kaldığına da dikkat çekti.

05 Kasım 2022 09:45 | Kategori: ABD

Amerika'da hastanelerde COVID-19 ve respiratuar sinsitral virüs (RSV) vakaları nedeniyle baskının artmakta olduğu bir dönemde grip vakaları da tırmanışa geçti. Yetkililer halkı aşı olmaya çağırıyor ve eyaletlere ihtiyaç duymaları durumunda destek teklif ediyor.

Sağlık Bakanlığı'nın Hazırlık ve Müdahale'den Sorumlu Müsteşarı Dawn O'Connell gazetecilere yaptığı açıklamada grip sezonunun şimdilik normalden daha kötü olmadığını ancak her zamankinden erken geldiğini söyledi.

Yetkililere göre bu yıl ABD'de yetişkinler arasında geçen yılın aynı dönemine oranla 5 milyon doz daha az grip aşısı yapıldı. Çocuklarda grip aşısı olma oranı geçen yıla göre çok değişmedi ancak halkın genelinde grip aşısı olma oranında pandeminin başladığı 2020 öncesine oranla yüzde 6 düşüş yaşandı.

Hamilelerin de yüzde 5 daha azı şimdiye kadar bu sezonda grip aşısı oldu. Yetkililer aşının hem anneyi hem de bebeği koruduğunu söyleyerek, oranın düşük kalmasının kaygı verici olduğunu belirtiyor.

Omicron'un yeni alt varyantları baskın hale geliyor

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) bugün yaptığı açıklamada Omicronun BQ.1 ve BQ.1.1 alt varyantlarının ABD'de 5 Kasım ile biten haftada vakaların yüzde 35'ini oluşturduğunu bildirdi. Bir önceki hafta ise bu varyantlar vakaların yüzde 23,2'sini oluşturuyordu.

Alt varyantlar 15 Ekim haftasındaki vakaların ise yalnızca yüzde 9'unu oluşturuyordu ve o tarihten bu yana yükseliş gösterdi.

Bu iki alt varyant Omicron'un BA.5 alt varyantından geliyor ve Avrupa'da hızla yayılıyor. Avrupa sağlık yetkilileri bunların gelecek hafta ve aylarda baskın varyant haline gelmesinin beklendiğini belirtti.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, BQ.1'in BA.4 ve BA.5'ten daha ağır hastalığa neden olduğuna dair henüz delil olmadığını kaydetti.

Yeni varyantlar hem sağlık kurumları hem de aşı üreticileri tarafından, mevcut aşılara karşı dayanıklı olup olmadıklarının anlaşılması için yakından takip ediliyor.

CDC'ye göre BQ.1.1'in dolaşımdaki varyantların yaklaşık yüzde 19'unu oluşturduğu ve BQ.1'in 5 Kasım haftasında dolaşımdaki vakaların yüzde 16,5'ini oluşturduğu tahmin ediliyor.

Bu yılın başında vakaların artmasına neden olan BA.5 alt varyantının ise vakaların yüzde 39'unu oluşturduğu sanılıyor. BA.5, 29 Ekim'le biten haftada ise vakaların yüzde 51'ini oluşturuyordu.

CDC verilerine göre COVID-19 vakaları ABD'de 2 Kasım'la biten haftada biraz yükselişe geçti. Temmuz ayında görülen yüksek vakalar bu zamana kadar kademeli olarak düşmüştü.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI