radyobir
radyobir

ABD'de Latin kökenli milletvekilinin eşi sınırdaşı mı ediliyor?

ABD'de yapılan ara seçimlerde Illinois eyaletinden Temsilciler Meclisine seçilen Latin kökenli Demokrat milletvekili Delia Ramirez, eşinin yasal belgeleri olmadığını, bu yıl Kongre'de gerekli düzenleme yapılmazsa sınır dışı edilme riski bulunduğunu belirtti.

02 Ocak 2023 06:29 | Kategori: ABD

CNN'e konuşan Ramirez, Kongre'nin "Çocukken Gelenler İçin Ertelenmiş Eylem" (DACA) adlı programın devamı için gerekli düzenlemeyi yapmaması durumunda, eşi Boris Hernandez'in, sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Eşi gibi DACA kapsamında bulunan, ülkeye yasa dışı getirilmiş çoğu Latin kökenli yaklaşık 700 bin gencin yasal durumlarının düzenlenmesi sorununun, Kongre'deki ilk önceliği olacağını aktaran Ramirez, "Bu konu benim için çok şahsi bir mesele." dedi.

Ramirez, "Ben DACA kapsamında olan birinin eşiyim. Guatemalalı, çalışan, göçmen bir ailenin kızıyım. Ailelerimizin her gün yaşadığı zorlukları ve sürekli korkuyu ilk elden biliyorum. Buna bir son vermeliyiz." diye konuştu.

Annesi, hamileyken sınırı yasa dışı geçmiş

Illinois'in 39 yaşındaki yeni Demokrat milletvekili Ramirez, annesinin kendisine hamileyken Meksika-Teksas sınırını tehlikeli bir yolculuk ile yasa dışı geçtiğini, ABD vatandaşı olarak Şikago'da doğduğu bilgisini paylaştı.

Ramirez, "Bu gerçeklerden utanmıyorum, çünkü bu ülkedeki birçok insanın durumu bu, ve kadın erkek, genç yaşlı, herkesin bana bakıp, 'o başarmışsa, ben de yapabilirim' demesini istiyorum.” şeklinde konuştu.

Milletvekili seçilmeden önce evsizlere ve göçmenlere hizmet eden değişik sivil toplum örgütlerinde çalıştığını aktaran Ramirez, "Belki her zaman Kongre'de değil ama çoğu insan göçmen çocuğu olarak bu ülkeye birçok alanda katkıda bulunabilir." dedi.

Ramirez, 8 Kasım 2021 ara seçimlerinde Şikago'nun kuzeybatı bölgesinden yüzde 66 oy alarak Illinois'ten Kongre'ye giren ilk Latin kökenli milletvekili olmuştu.

Göçmen savunucusu grubu fwd.us'a göre, ABD'de 22 milyondan fazla insan, en az bir aile üyesinin yasal belgesi olmadığı için "karma statülü aile" denilen grupta yaşıyor.

DACA, 700 bin yaşa dışı göçmeni sınır dışı edilmekten koruyor

ABD'de "DACA" olarak bilinen ve 2012'de uygulamaya konulan program, ülkeye yasa dışı getirilmiş çoğu Latin kökenli yaklaşık 700 bin gencin yasal durumlarının düzenlenmesini ve 2 yıllık sürelerle çalışma iznini kapsıyor.

Dönemin ABD Başkanı Barack Obama'dan sonra gelen Donald Trump yönetimi, Eylül 2017'de DACA'nın anayasaya aykırı olduğunu savunarak programı bitirme kararı aldığını açıklamış ancak kararın yürütmesi, San Francisco Federal Bölge Mahkemesi tarafından durdurulmuştu.

Olayın taşındığı ABD Yüksek Mahkemesi, 18 Haziran 2018'de 4'e karşı 5 oyla Trump yönetiminin DACA'yı sonlandırma kararını reddetmiş ve programın devamına hükmetmişti.

Teksas Federal Mahkemesi de geçen yıl, 17 Temmuz 2022'de DACA programın geçersiz olduğuna hükmetmiş, mevcut ABD Başkanı Joe Biden yönetimi de buna karşılık programın yasal hale getirilerek bu soruna kalıcı çözüm bulunması için yeni bir yasa çıkarılacağını duyurmuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI