radyobir
radyobir

ABD'den Rusya'ya Tutuklu Amerikalılar İçin Teklif

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Moskova'ya Rusya'da tutuklu bulunan Amerikalılar Paul Whelan ve Brittney Griner'ın serbest bırakılması için önemli bir öneri sunduklarını ve yanıt beklediklerini söyledi. Blinken önerinin ayrıntılarıyla ilgili bilgi vermedi.

28 Temmuz 2022 07:59 | Kategori: ABD

Dışişleri Bakanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Blinken, gelecek günlerde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la telefonda konuşacağını ve Washington'un yaptığı teklifin kabul edilmesi için baskı yapacağını belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby de, ABD'nin Rusya'ya teklifinin haftalar önce yapıldığını ve Rusya'nın buna olumlu karşılık vereceğini umduklarını söyledi.

Kirby, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin üst düzey yetkilisi Joshua Geltzer'ın, Dışişleri Bakanı Blinken'ın teklifle ilgili açıklamasından önce Griner ve Whelan'ın aileleriyle temasa geçerek konu hakkında kendilerini bilgilendirdiğini kaydetti.

İki kez Olimpiyat altın madalyası kazanan Brittney Griner, 17 Şubat'ta WNBA sezonu dışında oynadığı Rus takımı için Moskova’ya dönerken, kenevir yağı bulundurma suçlamasıyla tutuklanmıştı. Griner’ın davası 1 Temmuz’da başlamıştı.

Eski deniz piyadesi Paul Whelan da casusluk suçundan Rusya'da 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Blinken, Rusya'nın Ukrayna savaşındaki hedeflerini arttırdığını hatırlatarak Rusya'nın Ukrayna topraklarını ilhak etmesinin Birleşmiş Milletler (BM) Antlaşması'nın büyük bir ihlali olacağını söyledi. Blinken, Lavrov'u telefon görüşmesinde bu konuda uyaracağını belirtti.

Dışişleri Bakanı, Lavrov ile telefon görüşmesinin amacının Ukrayna konusunda müzakere yapmak olmayacağına dikkat çekti. Blinken, ABD yönetiminin daha önce de belirttiği gibi ''Ukrayna ile ilgili hiçbir şeye Ukraynasız karar verilmeyecek'' dedi.

''Rusya'nın niyetini kısa sürede anlayacağız''

Blinken, Ukrayna, Rusya ve Türkiye arasında BM arabuluculuğunda imzalanan tahıl koridoru anlaşmasına da değindi. Tahıl ihracatının durmasının aylardır bütün dünyanın odağında olduğunu söyleyen Blinken, Bali'de yapılan G-20 toplantısında tüm dışişleri bakanlarının Lavrov'a tahıl blokajının kaldırılması için baskı yaptığını hatırlattı. Blinken anlaşmanın bu baskılar sonucunda ileri doğru atılan bir adım olduğunu vurguladı.

Ancak anlaşmanın kağıt üstünde imzalanması ve uygulanmasının farklı şeyler olduğuna dikkat çeken Blinken, ''Milyonlarca kişi bu gemilerin Ukrayna limanlarından ayrılmasını bekliyor. Rusya'nın anlaşmayı takip etme niyeti olup olmadığını kısa sürede anlayacağız'' diye konuştu.

Blinken, Rusya'nın Ukrayna'nın Odesa limanını bombalamasını ise ''geriye doğru atılmış bir adım'' olarak niteledi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI