radyobir
radyobir

ABD, G. Kıbrıs'a ambargoyu kaldırıyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne 33 yıldır uyguladığı silah ambargosunu kaldıracağını ve Lefkoşa ile güvenlik alanında işbirliğini artıracağını açıkladı.

02 Eylül 2020 08:45 | Kategori: Dünya

Türkiye kararın adadaki halklar arasındaki eşitliği görmezden geldiğini ve gözden geçirilmesini istedi.

Kıbrıs 1974 yılında Yunanistan'ın desteğiyle başlayan darbenin ardından Türkiye'nin askeri müdahalesiyle ikiye ayrıldı. Adanın yeniden birleşmesi için gerçekleştirilen girişimler başarısız oldu.

Washington 1987'de adanın birleşme girişimlerini teşvik etmek ve adada olası bir silahlandırma yarışının önüne geçmek için Güney Kıbrıs'a silah satışına kısıtlama getirmişti.

Pompeo Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Kıbrıs bizim için Doğu Akdeniz'de önemli bir müttefik... Kıbrıs Cumhuriyeti'ne ölümcül olmayan savunma teçhizat ve hizmetleri satımına yönelik kısıtlamaları kaldıracağız" diye ekledi.

Güney Kıbrıs Cuhurbaşkanı Nicos Anastasiades, Pompeo ile telefonla görüştükten sonra Twitter'dan yaptığı açıklamada kararı memnuniyet ile karşıladığını açıkladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bu kararın adadaki "iki halk arasındaki eşitliği ve dengeyi yok saydığı" ve Ankara'nın NATO müttefiği ABD'nin bu kararını "gözden geçirmesini" istediğini açıkladı.

Açıklamada "Aksi takdirde Türkiye, garantör ülke olarak, hukuki ve tarihi sorumluluğuna uygun olacak şekilde Kıbrıs Türk halkının güvenliğini garanti altına alacak gerekli mukabil adımları kararlılıkla atacaktır" ifadesi yer aldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Twitter'dan yaptığı açıklamada "ABD'nin Kıbrıs'ın güneyindeki Rum Kesimi'ne silah ambargosunu kaldırması, Avrupa'nın Ada'da yaptığı hataların ABD tarafından tekrarlanmasıdır" dedi.

Oktay "Bölgede çatışma riskini artıracak bu tür yaklaşımlara karşı Türkiye olarak KKTC'nin ve Kıbrıs Türkünün güvenliğini, huzur ve refahını garanti altına alacak adımları atmaya devam edeceğiz" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI