radyobir
radyobir

Amerika'nın "Ukrayna İçin Birlik" programı nedir?

Başkan Joe Biden, kısa süre önce, ülkelerinden kaçan ve Amerika'ya sığınma arayışında olan Ukraynalılar'ın başvurularını hızlandırma amacıyla "Ukrayna İçin Birlik" (Uniting for Ukraine) adlı bir program başlattı.

30 Nisan 2022 08:30 | Kategori: ABD

Biden yönetimi yetkilileri, hafta başında yürürlüğe giren yeni uygulamanın, halen devam eden Rusya-Ukrayna krizinden kaçanlara sunulan mevcut hukuki yolları tamamlayıcı niteliğe sahip olacağını söyledi.

Amerika İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, 21 Nisan'daki açıklamasında, "Amerika İç Güvenlik Bakanlığı, Ukraynalılar'a yardım sağlamaya devam edecek, bir yandan da Rusya'nın Ukrayna'yı acımazsızca işgalinin sonucu olarak çok fazla sorumluluk yüklenen Avrupalı müttefiklerimizi destekleyecek" dedi.

"Ukrayna İçin Birlik" programı nedir?

Program, Amerikan vatandaşlarının ve Amerika'da yasal olarak ikamet edenlerin farklı göçmenlik statüleri altındaki Ukraynalı mültecileri himayeleri altına almalarına olanak tanıyor. Sponsorlara ya da kurumlara açık olan çevrimiçi portal, başvuruları kabul ediyor. CNN televizyonuna göre portal üzerinden şimdiye kadar 4 binden fazla sponsor başvurusu aldı.

Programa kimler katılabilir?

Ukrayna vatandaşları ya da Ukrayna vatandaşlarının birinci dereceden akrabaları programa başvurabiliyor. Bu kişilerin 11 Şubat tarihi itibarıyla Ukrayna'da yaşıyor olmaları ve Amerika'da kendilerini himayeleri altına alacak bir sponsor bulmaları gerekiyor.

Programa katılmak için aranan şartlar neler?

Programa katılmak isteyen Ukraynalılar'ın parmak izi ibrazı, Amerikan Federal Soruşturma Dairesi (FBI) isim taraması ve biyometrik taramayı kapsayan güvenlik kontrollarını tamamlamaları ve Amerika'ya giriş yapmadan önce gereken aşılarını yaptırmış olmak gibi halk sağlığı şartlarını yerine getirmeleri gerekiyor.

Onay alan kişilerin insani gerekçelerle Amerika'ya giriş yapmasına izin verilecek. Bu kişiler iki yıl boyunca Amerika'da kalabilecek ve çalışma izni başvurusu yapabilecek.

Amerika İç Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Amerika, sığınmak isteyen ancak vizesi olmayan ya da vize şartlarını karşılayamayan Ukraynalılar'ın Ukrayna İçin Birlik programına Avrupa'dan giriş yapmasını tavsiye ediyor. Bu, Amerika'da geçici sığınma arayışında olanlar için en güvenli ve en hızlı yol" denildi.



Meksika'nın ABD sınırındaki Tijuana kentine gelen Ukraynalı mülteciler

Kimler sponsor olabilir?

Amerikan vatandaşları, Amerika'da yasal statüyle ikamet edenler, ülkelerindeki siyasi ya da iç çatışmalardan ya da doğal afetlerden kaçarak Amerika'ya sığınan ve geçici süreliğine sınırdışı edilmeleri ertelenen yabancı ülke vatandaşları, Geçici Koruma Statüsü altındakiler ve diğer programlar kapsamında Amerika'da yasal olarak bulunan kişiler, Ukraynalılar'a sponsor olabiliyor.

Sponsorların mültecileri mali olarak destekleyebilecek yeterli kaynaklara sahip olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. "Suistimal ve istismarı engellemek amacıyla" güvenlik taramasından geçmek de sponsorların yerine getirmesi zorunlu şartlardan biri. Ukraynalı başvurucular, tüm şartlar yerine getirildikten sonra onay alacak. Bu şartlara kendilerine sponsor olan kişi ve kurumların yeterli mali güce sahip olduklarını kanıtlamaları da dahil.

Programa kimler katılamıyor?

Amerika'da bulunan Ukrayna vatandaşlarının Ukrayna İçin Birlik programına katılmalarına izin verilmiyor.

Ancak bu kişilerin Amerika'da yasal olarak ikamet etme ve çalışma olanağı sağlayan bir başka program olan Geçici Koruma Statüsü'ne başvurmaları mümkün.

Amerika-Meksika sınırına gelen Ukraynalılar'ın durumu ne olacak?

Amerikalı yetkililer, güvenlik meseleleri nedeniyle Ukraynalılar'ın Amerika'ya giriş yapma umuduyla Meksika'ya seyahat etmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Bunun yanısıra Amerikan Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi'nın Ukrayna İçin Birlik programı kapsamında taramadan geçirilmekte olan Ukraynalılar'ın barınabileceği bir yer olmadığının altı çiziliyor.

Ukrayna İçin Birlik programının yürürlüğe girdiği Pazartesi gününden bu yana sınırdaki giriş kapılarına geçerli vize ya da program aracılığıyla seyahat için ön onay olmadan gelenlerin Amerika'ya giriş yapmasına izin verilmeyecek ve programa başvurmaları çağrısı yapılacak.

Biden yönetimi yetkilileri, programın, Amerika-Meksika sınırından insani gerekçeyle giriş yapmak isteyen Ukraynalı göçmen sayısını kontrol altına alacağını umuyor.

Sınırdakilerin Ukrayna İçin Birlik programı kuralları çerçevesinde başvuruda bulunması, yani kendilerini iki yıla kadar destekleyebilecek, onay alan bir sponsorları olduğunu kanıtlamaları gerekecek. Bu kişilerin ayrıca tüm zorunlu aşılarını yaptırmış olmaları ve güvenlik taramasını geçmeleri de zorunlu.

Biden yönetimi, özel sponsorluk girişimini, Rus işgali nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan 100 bin Ukraynalı'yı Amerika'ya kabul etme taahhüdünün bir parçası olarak açıkladı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre Ukrayna'yı terk etmek zorunda kalan mültecilerin sayısı yaklaşık 5 milyon 400 bin.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI