radyobir
radyobir

Arık'ta Sadr destekçilerinin protestoları büyüyor

Irak'ta Şii lider Mukteda El Sadr'ın destekçileri, protesto amacıyla bir kez daha parlamento binası ve diğer kamu binalarının bulunduğu 'Yeşil Bölge' adlı bölgeye girdi.

31 Temmuz 2022 06:07 | Güncelleme :31 Temmuz 2022 09:13 | Kategori: Ortadoğu

Kalabalık bir grup gösterici, hafta ortasında da "yolsuzluk ve adaletsizlikleri protesto” gerekçesiyle meclisi basmıştı.

Cumartesi günü de göstericilerin bir kısmı ‘Yeşil Bölge’ girişindeki beton blokları yıkarken, kalabalık bir diğer grupsa hafta sonu nedeniyle boş olan meclis binasına bir kez daha girdi.

Polis göstericilere biber gazı sıktı, bazı göstericiler polise taş attı. Irak Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, polisle protestocular arasında çıkan çatışmada, aralarında polis memurlarının da olduğu en az 125 kişinin yaralandığı belirtildi.



Şii lider Mukteda El Sadr’ın partisi, ülkede geçen yıl Ekim ayında düzenlenen seçimlerde, sandıktan birinci parti olarak çıktı ancak koalisyon hükümeti kurulamamasının ardından meclisteki 74 milletvekilini geçen ay geri çekti.

Sadr’ın partisinin milletvekillerinin istifa etmesinin ardından İran’ın desteklediği diğer Şii partiler, siyasi arenada güç kazandı.

El Sadr, Irak’ın içişlerine hiçbir dış gücün müdahil olmamasından yana olduğunu birçok kez dile getirerek kendisinin onayladığı bir hükümet kurulmaması durumunda, siyasi çalkantı yaratacağı yönünde tehditler savurdu.



Sadr yanlısı protestocular, Bağdat’taki eylemlerinde, diğer Şii liderlerin aleyhinde sloganlar attı.

Hükümet kurma çabalarını yürüten koalisyon yetkililerinden protestoculara, eylemlerini barışçı bir şekilde düzenleme ve "devletin ve kurumlarının meşruluğunu koruma” çağrısı geldi.

Birleşmiş Milletler’in Irak misyonu yetkilileri de gerginliğin azaltılması yönünde bir çağrı yaparak "Daha fazla şiddet yaşanmaması için sağduyunun sesi elzemdir” ifadelerini kullandı.

Ülkede siyasi uzlaşmazlıklar nedeniyle yaklaşık 10 aydır cumhurbaşkanı ve başbakan belirlenemiyor.

Geçen yıl seçimleri kazanan Sadr’ın muhalifleri, ülkede birçok kurum ve sektörde gücü büyük oranda elinde tutan lideri ve partisini yolsuzlukla suçluyor.

Sadr ya da rakiplerini desteklemeyenlerse mevcut siyasi çıkmazda arada kalmış durumda.

Irak’ın gelir kaynağının önemli bir bölümü petrolden elde ediliyor ancak ülkede işler bir hükümet ve bütçe olmadığından olmadığından su ve elektrik kesintileri, yetersiz eğitim ve sağlık hizmetleri ve istihdam sıkıntısı gibi sorunlar büyümeye devam ediyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI