radyobir
radyobir

BAE Kabil Havalimanının yönetimi için Taliban ile görüşüyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Kabil havalimanının yönetimi için Taliban ile görüşmelere başladı.

24 Kasım 2021 13:15 | Kategori: Asya Pasifik

Konuyla ilgili bilgi sahibi dört kaynağa göre BAE, Afganistan'ın yeni hükümetinde nüfuz sahibi olmak adına Katar ile diplomatik bir mücadeleye girdi.

Körfez bölgesinden dört diplomat Reuters'a, BAE yetkililerinin geçtiğimiz haftalarda dört yanı kara ile çevrili olan Afganistan'ı dünya ile ana hava bağlantısı olarak faaliyet gösteren Kabil havalimanının yönetimi konusunda Taliban ile bir dizi görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.

Görüşmeler, katı ve İslamcı grup Taliban'ın hala uluslararası olarak dışlanmış ve henüz hiçbir ülke tarafından resmi olarak tanınmamış olmasına rağmen, ülkelerin Taliban tarafından yönetilen Afganistan'da nüfuz sahibi olmak istediklerini gösteriyor.

ABD'nin Ağustos ayında Afganistan'dan kaotik bir şekilde çekilmesinin ardından, Afganistan'ın boşaltılması çalışmalarında büyük bir rol oynayan Katar, Türkiye ile birlikte Hamid Karzai Uluslararası Havalimanının yönetilmesine yardımcı oluyor ve yönetimi tamamen devralmak istediğini belirtmişti.

Dört diplomat, Taliban'ın henüz Katar ile resmi bir anlaşmaya vamadığını söyledi.

BAE'den üst düzey bir yetkili, ABD destekli Afganistan Cumhuriyeti döneminde Kabil Havalimanını yönetmiş olan BAE'nin, insani erişim ve güvenli geçişi sağlamak için havalimanının "yönetimine yardımcı olma konusunda kararlı" olduğunu söyledi.

Afganistan'ın boşaltılması sürecine Abu Dhabi de yardımcı olmuştu.

Taliban'ın BAE'den maddi yardım talebinde bulunduğunu belirten iki diplomat, bu talebin havalimanı görüşmeleri ile bir ilgisinin olup olmadığının ise bilinmediğini ekledi.

HAVALİMANI GÜVENLİĞİ

Diplomatlar, Taliban ve Kabil Havalimanı'nın potansiyel yöneticileri arasında çözülmesi gereken en önemli sorunlardan birinin de havalimanının güvenliğini kimin sağlayacağı konusu olacağını söyledi. 20 yıllık savaşın ardından yeniden iktidara gelen Taliban, ülkede yabancı güçlerin bulunmasını istemediğini belirtmişti.

Diplomatlar yine de, Katar özel kuvvetlerinin havalimanı sınırları içerisinde güvenliği sağlamak adına çalıştıklarını, Taliban özel kuvvetlerinin ise havalimanını dışında kalan alanları kontrol ettiğini ekledi.

BÖLGESEL RAKİPLER

Bölgede nüfuz sahibi olmak için rekabet eden Katar ve BAE arasındaki ilişki uzun yıllardır gergin.

BAE, Suudi Arabistan ve müttefikleri Katar'ı üç yıldan uzun bir süre boyunca boykot etmişti. Doha'yı terörizmi destemekle suçlayan ülkeler, Katar ile tüm politik ve ticari ilişkilerini kesmişti. Anlaşmazlıkta, bu yıl Ocak ayında çözüme ulaşılmıştı.

Katar, Taliban için bir köprü görevi görmüştü. Doha 2013'ten bu yana Taliban'ı resmi olarak ağırlamış ve ABD ile 2020'nin başında başlattığı müzakereler soucunda ABD Afganistan'dan çekilmişti.

BAE'nin de Taliban ile ilişkilerini koparmadığını söyleyen iki diplomat, BAE'nin geçtiğimiz yıllarda Sher Mohammad Abbas Stanikzai de dahil olmak üzere Taliban'ın bazı mensuplarını ağırladığını belirterek, Sher Mohammad Abbas Stanikzai'nin en azından 2013 yılından başlayarak ailesiyle birlikte BAE'de yaşadığını ekledi.

Stanikzai, şu anda Taliban yönetiminin dışişleri bakan yardımcısı.

Haberin orijinali için tıklayınız:

ÖNEMLİ: Bu haber, linkleri yukarıda belirtilen haber ya da haberlerden derlenmiştir. Tam çevrilmiş metin olmayabilir.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI