radyobir
radyobir

Bakü'den Laçin Koridorunun açılması için şart

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'daki etnik Ermeniler'e ikmal yolu olan Laçin Koridoru'nu iki haftadan uzun bir süredir kapatan protestoların, gözlemcilerin yasadışı maden sahalarına erişimine izin verilmesi halinde askıya alınacağını bildirdi.

28 Aralık 2022 07:20 | Kategori: Kafkaslar

12 Aralık'tan bu yana kalabalık bir Azeri grubu, Azerbaycan topraklarından geçen ve Ermenistan'ı Dağlık Karabağ'a bağlayan Laçin Koridoru boyunca Rus barış gücü askerleriyle çatışıyor.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov bugün basın toplantısında, Bakü'nün bir yıldan uzun bir süredir Karabağ'da yasadışı olarak işletildiğini söylediği maden sahalarını izlemek için erişim talep ettiğini söyledi.

Protestoların hangi koşullarda askıya alınabileceği sorusuna ise Bayramov, "Azerbaycan tarafının ve çevre eylemcilerinin talebi, Azerbaycan devlet organlarının bu maden sahalarını ziyaret etme, izleme ve durumu gözlemleme imkanına sahip olması" yanıtını verdi.

Azeri yetkililer, madenlerdeki faaliyetlerin incelenmesi ve çevresel etkilerinin araştırılması için 10 Aralık’ta bölgeye gönderdikleri uzman ekiplerin girişinin engellendiğine dikkat çekiyor.

Karabağ'daki etnik Ermeni liderler, Azerbaycan'ı bölgeyi abluka altına almak için sahte bir protesto düzenlemekle suçluyor.

Bakü bu suçlamayı reddediyor ve eylemcilerin gerçek çevreciler olduğunu ve protestoların haklı şekilde gerçekleştirildiğini savunuyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de geçen hafta, "Laçin yolunda yaşanan olay gün gibi ortadadır. Bu bizim meşru hakkımızdır. Doğal kaynaklarımız kullanılıyor ve taşınıyor. Doğal kaynaklarımızı sömürenler, istenilen uluslararası hukuk ilkesine göre suçludur. Çünkü burası uluslararası toplum tarafından bizim toprağımız olarak tanınıyor. Devlet kurumlarımızın temsilcilerinin orada denetim yapması konusunda haklı bir talebimiz var. Neler olup bittiğini görmeliler ve bu yasa dışı faaliyet durdurulmalıdır. Bu bizim haklı talebimizdir" demişti.

Azeri protestocular: "Laçin Koridoru’nu kapatmıyoruz”

Azerbaycan ile Ermenistan arasında son günlerde gerginliğin tırmanmasına neden olan protestoları düzenleyenler de Laçin Koridoru’nu kapattıkları iddialarını reddediyor.

Ermeni yetkililer, Azerbaycan topraklarındaki Dağlık Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan tek karayolu olan Laçin Koridoru’nun eylemciler tarafından kapatılması nedeniyle bölgeye gıda, ilaç ve yakıt sevkiyatının aksadığını söylüyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Laçin koridorunun kapalı olmasının, 2020 yılında Bakü ve Erivan arasında varılan barış anlaşmasının ihlali anlamına geldiğini, bölge nüfusunun "adeta rehin alındığını” savundu.

Ermenistan, protestocuların Azerbaycan hükümeti tarafından, Ermenistan'ın erişimini engellemek için bölgeye sevkedildiğini söylüyor.

Rusya, ABD ve AB'nin Ermenistan ve Azerbaycan arasında kalıcı bir barış anlaşması yapma çabaları 2020'deki son savaştan bu yana ağır ilerliyor.

Azerbaycan, Eylül ayında geniş çaplı sınır ötesi operasyonlar düzenlemiş; Ermenistan saldırıları gerekçesiz saldırganlık olarak nitelendirmişti.

Azerbaycan ise Ermeni sabotaj birimlerinin mevzilerini mayınlamaya çalışmasının ardından askerlerinin karşılık verdiğini söylemişti. Saldırılarda 200'den fazla Ermeni askeri ve yaklaşık 80 Azeri ölmüştü.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI