radyobir
radyobir

Berlusconi'ye FEMEN darbesi

İtalya'da bugün düzenlenen seçim için oy vermeye giden İtalya eski başbakanı Silvio Berlusconi, femen grubu üyesi bir kadının eylemiyle karşılaştı

04 Mart 2018 10:57 | Güncelleme :04 Mart 2018 19:12 | Kategori: Dünya

Polis bir anda soyunan kadına müdahale etti.

Berlusconi'nin olay karşısında şaşkınlığa uğradığı görülüyor. Berlusconi, yeni hükümetin oluşmasında kilit role sahip olması bekleniyor.

İtalyan seçim sistemi koalisyonları öne çıkaran bir yapıya sahip. Bir hükümetin kurulabilmesi için yüzde 40-45 aralığında oy gerekiyor.

Seçim kampanyasında defalarca "600 bin göçmeni sınır dışı etme" vaadinde bulunan Berlusconi, bu ittifak ortaklarının yanında "ılımlı" kalıyor.

630 sandalyeli Temsilciler Meclisi ile 315 sandalyeli Senato'nun üyelerini belirlemek üzere, yaklaşık 50 milyon seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor.

İtalya, 1946'daki cumhuriyet ilanından bu yana geçen 72 yılda 64 hükümet gördü. 2013'te yapılan son genel seçimlerden bu yana da ülkede 3 hükümet değişti. Bugünkü genel seçimler sonrası da bu istikrarsız tablonun değişmesi zor görünüyor.

Hem basit çoğunluk hem nispi temsil esasına dayanan yeni ve karmaşık seçim yasası gereği, iktidara gelebilmek için yüzde 40 oy oranını aşmak gerekiyor. Fakat seçim yasakları gereği en son 2 hafta önce yayınlanan anketlere göre herhangi bir parti ya da ittifakın bu orana ulaşması güç görünüyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI