radyobir
radyobir

Biden'in sözde soykırımı tanıması bekleniyor

ABD Başkanı Joe Biden'ın Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan Ermeni olaylarını resmen soykırım olarak tanıması bekleniyor.

22 Nisan 2021 08:14 | Kategori: ABD

Konuya yakın üç kaynağın verdiği bilgiye göre, Biden 1915 olaylarının anma günü olan 24 Nisan'da yapacağı açıklamada "soykırım" ifadesini kullanabilir.

Biden yönetiminin Türkiye'nin tehcir olarak nitelediği olayları soykırım olarak tanıması her ne kadar sembolik olsa da, Ankara'da öfke yaratarak ikili Türkiye ilişkilerinin daha gerilmesine yol açabilir.

Konuya yakın bir kaynak, "Anladığım kadarıyla bu kararı almış ve Cumartesi günkü açıklamasında soykırım kelimesini kullanacak" dedi. Kaynaklar, Türkiye ile ikili ilişkilerin önemi göz önüne alındığında, Biden'in son dakikada bu ifadeyi kullanmamayı tercih edebileceğine de dikkat çektiler.

Söz konusu adım büyük ölçüde sembolik öneme sahip olsa da, ABD yönetiminin onlarca yıldı 1915 olaylarına etrafında dikkatle ördüğü dilden kopması anlamına gelecek.

Türkiye Osmanlı İmparatorluğu altında yaşayan çok sayıda Ermeni'nin, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı güçleriyle çatışma sırasında öldüğünü kabul ediyor ancak sistemik olarak gerçekleşmediğini ve sayıların tartışmalı olduğunu savunuyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI