radyobir
radyobir

Bir kadın, kök hücre naklinden sonra HIV'i atlatan 3. kişi oldu

ABD'nin Colorado eyaletinde yaşayan lösemi hastası bir kadın, kök hücre naklinin ardından HIV'i atlatan ilk kadın ve üçüncü kişi oldu.

16 Şubat 2022 06:41 | Kategori: Sağlık

ABD'nin Colorado eyaletindeki Denver kentinde yaşayan lösemi hastası bir kadın, kök hücre nakli sonrasında HIV'den kurtuldu.

Denver'de gerçekleştirilen Retrovirüsler ve Fırsatçı Enfeksiyonlar Konferansı'nda hakkındaki bilgiler ve tedavi süreci paylaşılan vakaya, akut miyeloid lösemi tedavisi görürken göbek kordonu kanından alınan kök hücre nakledildiği belirtildi.

14 ay boyunca remisyonda olan kadının, tedavi sonunda HIV virüsünden tamamen arındığı kaydedildi.

Daha önce dünya üzerinde 2 hasta, aynı metot kullanılarak HIV'den kurtulmuştu.

Vaka, Kaliforniya Üniversitesi’nden (UCLA) Dr. Yvonne Bryson ve Johns Hopkins Üniversitesi’nden Dr. Deborah Persaud tarafından yürütülen geniş çaplı çalışmanın bir parçası olarak öne çıkıyor.

Çalışma, kanser ve diğer ciddi rahatsızlıkların tedavisi için kök hücre nakil yapılan HIV’li 25 kişiyi tedavi etmeyi amaçlıyor.

Bilim insanlarına göre, kayıtlardaki kök hücre bağışçılarının çoğu Kafkas kökenli ve kullanılan metot hem HIV hem de kanser olan hastaları ve ayrıca daha çeşitli ırksal geçmişlerden gelen hastaları tedavi etme potansiyeli bulundurabilir.

Kaliforniya Üniversitesi'nden AIDS uzmanı olan Dr Steven Deeks, The Times'a yaptığı açıklamada, "Melez bir ırktan olması ve bir kadın olması, bilimsel açıdan ve toplum üzerindeki etkisi açısından gerçekten önemli" dedi.

'Uygun bir strateji değil'

Bunun yanı sıra Uluslararası AIDS Derneği Başkanı Sharon Lewin, kök hücre tedavisinin HIV taşıyanları tedavi etmek için iyi bir strateji olmadığı değerlendirmesini yaptı.

Lewin, "Birlikte ele alındığında, kök hücre nakli olan bu 3 vaka, naklin kesinlikle bir tedavi için anahtar olan çeşitli bileşenleri ortaya çıkarmaya yardımcı oluyor" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI