radyobir
radyobir

Doğu Türkistan'da AIDS salgını

Doğu Türkistan'da geçen yılın sonu itibariyle 32 bin 500 AIDS vakası görüldü, 8 bin 400 kişi ise hastalık sonucu hayatını kaybetti.

20 Ağustos 2015 14:08 | Kategori: Dünya

Uygur Özerk Bölgesi'nde AIDS/HIV virüsü taşıyan hasta sayısında son yıllarda büyük bir artış olduğu iddia edildi. Hür Asya Radyosu'nun haberine göre Doğu Türkistan’da 2009 yılından itibaren AIDS salgınında büyük artış olmasına rağmen ne merkezi hükümet ne de yerel otoriteler salgının önüne geçilmesi için bir çaba göstermiyor. Faruk Pidakar müstear adıyla röportaj veren ve aynı zamanda Uygur Bölgesi AIDS'le Mücadele Ofisi’nin eski bir yöneticisi olan Uygurlu doktor, durumun tahmin edilenden çok daha kötü olduğunu, hükümetin salgınla mücadele yerine salgın haberlerinin duyulmaması için çalıştığını belirtiyor.

Pidakar, ailesiyle birlikte ABD'ye iltica etmiş. Geride kalan akrabalarının hükümet baskısı altına girmemesi için takma isim kullanmayı tercih ediyor.

Pidakar, 2009 yılındaki ayaklanmanın bastırılmasının ardından bölgeye hükümet planlarına bağlı olarak yoğun bir Han Çinlisi akını yaşandığının altını çizerek, yeni yerleşimcilerin bölgede sosyal ve kültürel sorunlara sebep olduğunun ifade ediyor. Binlerce Han Çinlisi hükümet desteğiyle bölgeye geliyor.

Plansız göçmenler sonucu ortaya çıkan işsizlik, güzellik ve masaj salonu adı altında onlarca fuhuş merkezi açılmasına sebep oluyor. Hatta Doğu Türkistan’ın birçok bölgesinde yeraltı 'Kırmızı Bölgeler' oluşturulmuş. Bu bölgelere AIDS virüsü taşıdığı iddia edilen hayat kadınlarının Çin'in diğer bölgelerden gelmesi virüs salgınını tetiklemiş gibi görünüyor. Aksu, Kuça, Kaşgar, Yerkent ve Hotan sorunlu bölgelerin başında geliyor.

Resmi rakamlar 2014 yılı sonu itibariyle bölgede 32 bin 500 AIDS vakası görüldüğü, 8 bin 400 kişinin ise hastalık sonucu hayatını kaybettiğini gösteriyor. Bu oranlar Doğu Türkistan’ı Çin'in tüm bölgeleri arasında beşinci sıraya getirmiş durumda. Bölgedeki tüm vakaların yüzde 80'inin Uygur Türklerinde olması ise diğer bir ilgi çekici nokta.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI