radyobir
radyobir

Erken seçime geçit yok

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın beş haftalık bir süre için askıya alınacak parlamentonun son oturumunda ikinci kez gündeme getirdiği erken seçim, muhalefet tarafından tekrar reddedildi.

10 Eylül 2019 08:21 | Kategori: Dünya

Johnson'ın 15 Ekim tarihinde erken seçime gidilmesi yönündeki önerisine 293 milletvekili onay verdi; böylece gerekli olan üçte iki çoğunluk sağlanamadı. Teklifin geçmesi için 434 oy gerekiyordu.

Muhalefet partileri, erken seçimin tekrar gündeme gelmesi takdirinde onay vermeyeceklerini daha önce açıklamıştı. Muhalefet, erken seçim yerine anlaşmasız Brexit'in önüne geçecek adımların atılmasını istiyor.

Böylece Parlamento'daki altıncı yenilgisini almış olan Johnson ise erken seçim talebinin gerçekleşmesi için birtakım yasal önlemler alabileceğini söylüyor.

Parlamentonun bugün itibariyla askıya alınması sebebiyle oturumlar yeniden 14 Ekim'de başlayacak.

'Breixt daha fazla gecikmeyecek'

İngiliz lider, parlamentonun askıda olduğu süreyi hükümetinin Brüksel'de Avrupa Birliği ile müzakere etmek için kullanacağını söyleyerek "Her ne kadar Parlamento elimi kolumu bağlasa da ben ulusal çıkarlar için bir anlaşma yapmaya çalışacağım" dedi.

Hükümetin Brexit'i daha fazla geciktirmeyeceğini sözlerine ekleyen Johnson, muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'e yüklenerek, istedikleri gibi bir anlaşma edinmek için seçimlere gitmekten çekinmemesi gerektiğini belirtti.

Corbyn ise seçimlere hazır olduklarını, ancak anlaşmasız bir Brexit olması ihtimalini göze alamayacaklarını vurguladı.



İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn

Kraliçe'den muhalefetin yasa teklifine onay

Diğer yandan muhalefetin anlaşmasız Brexit'i engellemek için Avam Kamarası'ndan geçirmeyi başardığı yasa ise Kraliçe tarafından onaylandı ve yasalaştı.

Yasa ile 19 Ekim tarihine kadar bir anlaşma sağlanamaması durumunda hükümetin, AB'den yeni bir uzatma istemesi gerekiyor. Böylece Brexit'in tarihinin 31 Ocak 2020'ye ertelenmesi gerekiyor.

Ancak BBC'nin edindiği bilgilere göre Başbakanlık'ta bu yasanın etrafından nasıl dolaşılabileceği tartışılıyor.

Başbakan Johnson, muhalifler tarafından yasayı kaale almaması durumunda hukuki süreçle tehdit ediliyor.

Pazartesi günü Parlamento'da konuşan Dışişleri Bakanı Dominic Raab, bu tartışmaların hatırlatılması üzerine hükümetin hukukun üstünlüğüne saygı duyacağını söyledi.

Johnson'ın resmi sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Başbakan'ın yasaya uyacağını ama uzatma istemeyi de reddettiğini söylemişti.

Londra'da konuşulan senaryolar arasında Boris Johnson'ın muhalefeti seçime zorlamak için kendi hükümetini güven oylamasına götürme seçeneği de var.

Avam Kamarası Başkanı görevi bırakıyor

Diğer yandan Avam Kamarası Başkanı John Bercow da en geç 31 Ekim tarihinde görevi bırakacağını açıkladı.

Parlamentoda düzenin korunmasına yönelik çağrılarıyla dünya çapında üne kavuşan Bercow 10 yıldır bu görevi sürdürüyor.

Görevi bırakacağını açıklayan eski Muhafazakar Parti milletvekili Bercow, "bunun şimdiye kadarki en büyük onur ve ayrıcalık" olduğunu belirtti.

Bercow, Brexit yanlıları tarafından tarafsız olmamakla ve AB'den yana bir tavır almakla suçlanıyordu.

Aynı zamanda parlamentodaki zorbalıklara ses çıkarmamakla eleştirilen Bercow'a yönelik olarak da çalışanlarına davranışları dolayısıyla suçlamalar yöneltiliyordu. Bercow ise bu suçlamaları reddediyor.

Parlamento askıya alınmadan görevini bırakacağını açıklayan Bercow bu duyuruyu yaparken eşi de dinleyiciler arasındaydı.

Hükümet, Kraliçe 2. Elizabeth'ten Parlamento'yu askıya almasını talep etmişti. Kraliçe de talebi onaylamıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI