radyobir
radyobir

Fransa ve müttefikleri 9 yıl sonra Mali'deki askerlerini çekiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa ve Avrupalı müttefiklerinin askerlerini yaklaşık on yıl sonra Mali'den çekeceklerini duyurdu. Mali'deki İslamcı militanlara karşı mücadele eden güçler, Afrika'nın Sahel bölgesinde (Sahra Çölü'nün hemen altındaki bölge) yeniden konuşlandırılacak.

17 Şubat 2022 08:17 | Kategori: Afrika

Avrupalı ​​ve Afrikalı liderlerin Çarşamba gecesi Elysee sarayında yaptıkları toplantı sonrasında açıklama yapan Macron, çekilme kararının Mali'yi yöneten askeri cuntanın artan düşmanlığı nedeniyle diplomatik ilişkilerde yaşanan çöküş üzerine alındığını söyledi.

Macron, Perşembe günü Paris'te düzenlediği basın toplantısında, "Stratejisini ve gizli amaçlarını paylaşmadığımız fiili yetkililerle askeri olarak angaje kalamayız" dedi.

Çekilmenin başarısızlığın kabulü olduğu yönündeki iddiaları reddeden Macron, Fransa'nın bölgedeki İslami isyanlara karşı mücadelede kararlılığını sürdürdüğünü söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı, Nijer'in geri çekilen güçlerin bir kısmına ev sahipliği yapmayı kabul ettiğini de sözlerine ekledi.

Macron, "Fransa, Sahel lehine bu uluslararası seferberlikte birleştirici bir rol oynadı. Bu birleştirici rolü sağlamaya devam edeceğiz." dedi.

Perşembe sabahı yayımlanan ortak bildiride, Fransız liderliğindeki Takuba Görev Gücü'ne dahil olan ülkelerin, Haziran 2022'ye kadar başta Nijer ve Gine Körfezi ülkeleri olmak üzere bölgede aktif olarak nasıl konumlanacaklarına dair plan hazırlamayı kabul ettiği belirtiliyor.

Açıklamada "Ülkeler, komşu devletlerle yakın koordinasyon içinde, kendi anayasal usullerine uygun olarak bölgede faaliyet göstermeye devam etme isteklerini de dile getirdiler" denildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI