radyobir
radyobir

Hindistan'da buzul felaketi!..

Himalayalar'dan bir buzulun kopması sonucu Hindistan'ın kuzey eyaletlerinde teyakkuza geçildi. Nehirlerde su seviyesinin aşırı yükselmesi sebebiyle Uttarakhand eyaletinin Chamoli bölgesinde sel yaşandı. Binlerce kişi tahliye edilirken, 100-150 kişinin hayatını kaybetmiş olmasından korkulduğu belirtildi.

07 Şubat 2021 13:36 | Kategori: Dünya

Hindistan'ın Uttarakhand eyaletinin Chamoli bölgesinde buzul kopması sonucu meydana gelen heyelan ve Alaknanda ile Dhauliganga nehirlerindeki taşma, çok sayıda evin sürüklenmesine, stratejik köprülerin yıkılmasına ve binlerce kişinin tahliyesine yol açtı.

Uttarakhand eyalet yönetimi, çok şiddetle aşağı inen kaya ve sulardan oluşan heyelanla gelen ani sellerde yaklaşık 100-150 kişinin ölmüş olabileceğini duyurdu.

Sel sebebiyle afet bölgesindeki bir hidroelektirk santralinin baraj inşaatında çalışan 150 işçinin kayıp olduğu belirtildi.



Yetkililer, bölgede yüzlerce kişinin mahsur kalmış ve hayatlarının tehlikede olabileceğine dair korkularını ifade etti.

Eyalet Başbakanı Om Prakash, ilk etapta 2 kişinin cansız bedenine ulaştıklarını söyledi.

Enerji Bakanlığı, enkazın tıkadığı bir tünelde 61 kişinin mahsur kaldığını duyurdu.

Eriyen buzulun aktığı Alaknanda ile Dhauliganga nehirlerinin civarındaki halk tahliye edilirken, önlem olarak Bhagirathi nehrinin akışı durduruldu. Alaknanda, Srinagar, Rishikesh barajları boşaltıldı.


Eyalet başbakanından telefonla bilgi alan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, durumu yakından takip ettiğini açıkladı. Modi "Hindistan, Uttarakhand'ın yanında, tüm ulus oradakilerin güvenliği için dua ediyor" diye tweetlerken, polis ve askerlerin de katılımıyla çok geniş çağlı arama-kurtarma çalışmaları başladı. 


İlkin 200-250 Hindistan-Tibet Sınır Polisi, bölgedeki arama-kurtarma çalışmalarına yönlendirildi. Ardından Hindistan ordusunun yaklaşık 600 askeri ve çok sayıda helikopteri bölgeye konuşlandırıldı.

'Himalaya tsunamisi' 6 bin can almıştı
Küresel ısınmayla iklimi değişen Himalayalar bölgesinde bulunan Uttarakhand, bundan ötürü heyelan ve sellerle birlikte anılan bir eyalet. Haziran 2013'te rekor düzeyde yağmurun yol açtığı sellerde yaklaşık 6 bin kişi ölmüştü.

Evler, binalar, yollar ve köprülerin kaya kütleleri ve çamur altında kaldığı felaket, 'Himalaya tsunamisi' diye anılıyor. 

Hükümetin uyarılara rağmen elektrik santrali inşaatına izin vermesine tepki
Başbakan Modi'nin eski su kaynakları bakanı Uma Bharti, buna rağmen bölgede hidroelektrik santrali inşaatına izin verilmesini eleştirdi:

İktidar partisi BJP'li kadın siyasetçi, tweetinde "Ben bakanken, Himalaya çok hassas bir bölge olduğu için, (dağlardan akan ana nehir olan) Ganga üzerinde enerji santrali inşa edilmemesini talep etmiştim" hatırlatmasını yaptı.  



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI