radyobir
radyobir

Hollandalı işverenler: "Sadece iş bulma şansı olan sığınmacılar gelsin"

Hollanda İşverenler Örgütü (VNO - NCW) Başkanı Hans de Boer, Avrupa ülkelerinin sadece iş bulma şansı olan ve çalışabilecek mültecilere kapılarını açmasını istedi. İşveren temsilcisinin önerisi, hükümet tarafından tepkiyle karşılandı.

21 Şubat 2016 07:59 | Kategori: Yaşam

De Boer, iş bulma şansına sahip olmayan sığınmacıların ise, Türkiye ve ya bölgedeki diğer kamplarda tutulmasını önerdi.

Hollanda'da iktidar ortağı İşçi Partisi (PVdA) lideri Diederik Samsom'un, mültecilere ilişkin planı tartışma yaratmıştı.

Avrupa'ya gelen mültecilerin gemilerle derhal Türkiye'ye gönderilmesini içeren plana tepkiler sürerken, bir başka radikal öneri de işverenlerden geldi.

İşverenler örgütü başkanı de Boer, Telegraf gazetesine verdiği röportajda, Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerinin, sadece iş bulma şansı olan sığınmacıları izin vermesi gerektiğini savundu.

İşverenler örgütü başkanına göre, Avrupa, mültecilerle pazarlık şansı elde edebilmek için bu önlemi almak zorunda.

De Boer, mültecilerin sığınma hakkı verilmeden önce testten geçirilmesini de istedi. Mültecilerin, Batı toplumunda yaşama şansı olup olmadığının araştırılmasını isteyen Hollandalı işadamı, istihdam ve kültür açısından uyumlu olanların Avrupa'da yaşamasına izin verilmesi gerektiğini savundu.

De Boer, "Bunlar gerçek mülteciler ama öyle herkesi de içeri alamazsınız" dedi.



Hans de Boer, Avrupa'da iş bulma şansı olmayan mültecilerin ise, Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelerde tutulması gerektiğini söyledi.

VNO - NCW Başkanı, Avrupa'nın, bölge ülkelerinde kalan sığınmacılara mali desteğe devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

Hollandalı işadamı, İşçi Partisi lideri Samsom'un, mültecilerin gemilerle Türkiye'ye gönderilmesi planına da destek veriyor.

'Bombalar, vasıflı - vasıfsız ayrımı yapmaz'

İşveren temsilcisinin önerisi, hükümet tarafından tepkiyle karşılandı.

Göç ve sığınmacılardan sorumlu bakan yardımcısı Klaas Dijkhoff, mülteciler konusunda böyle bir seçimin mümkün olmayacağını vurguladı.

Dijkhoff, insanların vasıfları yüzünden değil, güvenlik sorunu yüzünden mülteci statüsü kazandığına işaret etti. "Bir bomba, insanlar arasında 'yüksek vasıflı ya da düşük vasıflı' diye ayrım yapmaz" dedi.

Mültecilerin önemli bir kısmının çocuklardan oluştuğunu anımsatan Hollandalı bakan yardımcısı, "çocukların babası çalışabilir ya da çalışamaz" gibi bir ayrım yapılamayacağını vurguladı.

İşçi Partili parlamenter Attje Kuiken ise, mültecilerin savaş ve şiddetten kaçtıkları için Avrupa'ya geldiklerini anımsattı. "Hans de Boer iş ilanı verdiği için burada değiller" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI