radyobir
radyobir

İdam edildi dediler, yıllar sonra ortaya çıktı

Uluslararası basında hakkında 'Öldürüldü, idam edildi" haberleri yapılan bir Kuzey Koreli yetkilinin daha hayatta olduğu ortaya çıktı. Lider Kim Jong-un'un halası Kim Kyong-hui, yeğeni ve eşinin yanında otururken görüntülendi.

26 Ocak 2020 09:53 | Kategori: Dünya

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un 'İnfaz edildi' denilen halası yaklaşık 6 yıl sonra ilk kez görüntülendi.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, Kim Kyong-Hui isminin dün başkent Pyongyang'daki bir salonda Yeni Ay Yılı kutlamalarını lider Kim Jong-un'la birlikte izleyenler listesinde yer aldığını aktardı. Ülkenin büyük gazetelerinden biri de Kim Kyong-hui'nin Kim Jong-un ve eşi Ri Sol-ju'nun yanında otururken çekilmiş fotoğraf karesini paylaştı.

Kim Jong-un'un babasının tek kız kardeşi olan 74 yaşındaki Kim Kyong-hui bir dönem ülkenin etkili figürlerinden biriydi. Orduda ve iktidardaki İşçi Partisi'nde üst düzey görevler üstlenen Kim Kyong-hui'nin Kim Jong-un'un lider seçilmesinde de kilit rol oynadığı biliniyordu.

Aralık 2013'te vatana ihanet suçlamasıyla idam ettirilen ve idam şekline dair 'köpeklere yedirildi', uçaksavarla vuruldu' gibi iddialar ortaya atılan Jang Song-thaek'in eşi olan Kim Kyong-hui'nin akıbeti merak konusuydu.

Jang'ın idamından günler sonra Kim Kyong-hui'nin ismi diğer bir üst düzey yetkilinin cenaze komitesi üyesi olarak bir KCNA haberinde yer almıştı. Ancak bundan birkaç gün sonraki Kim Jong-il'in ikinci yıldönümü anmasına katılmamıştı. Kim Kyong-hui adı bugüne dek de hiçbir KCNA haberinde geçmemişti.

Güney Kore'deki Sejong Enstitüsü'nden uzman Çong Song-çang, Kim Kyong-hui'nin basın önüne çıkarılmasını, ABD'ye tavrını sertleştiren Kim Jong-un'un ailesinin birliğini güçlendirme çabaları olarak yorumladı. Öte yandan Çong, Kim Kyong-hui'nin İşçi Partisi'ndeki yerinin çoktan doldurulduğunu, dolayısıyla eski siyasi etkisine geri kazanamayacağı görüşünde.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI