radyobir
radyobir

İtalya'da yaşam tarzı değişiyor, ölü sayısı 107

İtalya'da koronavirüs sonucu hayatını yitirenlerin sayısı 107'ye, toplam vaka sayısı da 3089'a yükseldi. Ülkede yarından itibaren tüm okulların ve üniversitelerin 15 Mart'a kadar kapatıldığı açıklandı. Virüsün yayılmasının önüne geçmek amacıyla alınan tedbirler kapsamında Mart boyunca bütün Serie A maçlarının seyircisiz oynanmasına karar verildi.

05 Mart 2020 07:50 | Kategori: Sağlık

Okulların tatil edilmesi kararı, Başbakan Giuseppe Conte ve Eğitim Bakanı Lucia Azzolina tarafından Çarşamba akşamı düzenlenen ortak basın toplantısında duyuruldu.

Koronavirüsün en yaygın görüldüğü kuzeydeki Lombardia, Emilia Romagna ve Veneto bölgelerinde okullar son iki haftadır tatil edilmişti. Hükümetin yeni kararı ise tüm ülkeyi kapsıyor.

Başbakan Conte, okulların kapatılması kararını koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak ve sağlık sisteminin yükünü azaltmak amacıyla aldıklarını söyledi. İtalya'da özellikle koronavirüsün yaygın olduğu kuzeydeki bölgelerde hastanelerin yoğun bakım servislerinin ihtiyacı karşılamakta zorlandığı ve sağlık personeli sayısının yetersiz kalmaya başladığı belirtiliyor.



"Kucaklaşma ve tokalaşmaktan kaçının"

20 Şubat'tan bu yana çoğunluğu kuzeydeki Lombardia bölgesinde olmak üzere 3000'den fazla kişiye yayılan ve 100'den fazla can kaybına yol açan koronavirüsle mücadele amacıyla bir tedbir paketi de hazırlandı.

Başbakanlık kararnamesiyle uygulamaya sokulan tedbirler arasında yaşlıların evlerinden mümkün olduğunca çıkmaması; tokalaşmaktan ve sarılmaktan kaçınılması; diğer insanlara bir metreden fazla yaklaşılmaması ve spor müsabakalarının seyircisiz oynanması gibi maddeler yer alıyor.

Son iki haftanın bazı Serie A maçları ve Juventus ile Milan arasında oynanacak İtalya Kupası yarı final rövanş maçı koronavirüs krizi nedeniyle ertelenmişti. Bugün oynanması planlanan Napoli-Inter İtalya Kupası yarı final maçı da henüz belirlenmeyen bir tarihe ertelendi.

Başbakanlık kararnamesinin imzalanmasının ardından Futbol Federasyonu, Mart ayı boyunca bütün Serie A maçlarının seyircisiz oynanacağını açıkladı.

Başbakanlık kararnamesinde yer alan tedbirlerden bazıları şöyle:

Yaşlıların ve kronik hastalıkları olanların mecbur kalmadıkları sürece evlerinden çıkmamaları, kalabalık mekanlardan uzak durmaları

Kucaklaşma ve tokalaşmaktan kaçınılması

Sosyal ortamlarda kişiler arasında en az 1 metre mesafe koyulması (güvenli mesafe)

Güvenli mesafenin mümkün olmadığı etkinlikler ve sinema, tiyatro gibi gösterilerin durdurulması

Spor müsabakalarının askıya alınması ya da seyircisiz oynanması

Sağlık ve temel kamu hizmetleri personellerini ilgilendiren toplantı ve kongrelerin ertelenmesi.



İtalyan basını: Yaşam tarzı değişecek

Bu önlem paketi İtalyan gazetelerinin manşetlerinde yer aldı.

La Stampa gazetesi haberi, "İtalya bir ay karantinada" manşetiyle yayımladı.

La Repubblica da, "Daha az temas, daha az enfeksiyon" üst başlığının altına "Öpüşmeden, uzaktan selamlaşın" diye yazdı.

Corriere della Sera da manşetten verdiği haberde "Virüs, tüm İtalya'da yeni kurallar" başlığını kullandı ve "İnsanlar arasında bir metre mesafe. Öpüşmek ya da el sıkışmak yok. Etkinlikler iptal, futbol bir ay seyircisiz" ifadelerini kullandı.

İtalyan basını, bu önlemlerin hayata geçirilmesinin İtalyanların en az bir ay boyunca "yaşam tarzını değiştirmesi" anlamına geleceğini vurguladı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI