radyobir
radyobir

Kerry Rusya yolunda: "Barış için en iyi fırsat!.."

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Cenevre'deki barış görüşmeleri ve Rusya'nın güçlerini çekmesiyle birlikte Suriye'de iç savaşın bitmesi için en iyi fırsatın yakalandığını söyledi. Haftaya Moskova'ya gitmeyi planladığını açıkladı.

16 Mart 2016 06:46 | Güncelleme :16 Mart 2016 07:52 | Kategori: Dünya

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cenevre’deki barış görüşmeleri ve Rusya’nın güçlerini çekmesiyle birlikte Suriye’de iç savaşın bitmesi için en iyi fırsatın yakalandığını söyledi. Kerry, önümüzdeki hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmek için Moskova’ya gitmeyi planladığını da ifade etti.

Siyasi değişim olmadan kalıcı barışın sağlanamayacağını vurgulayan Kerry, "Şu anı ziyan etmemeliyiz, değerlendirmeliyiz” dedi.

Günlük basın toplantısında konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de ilk izlenimlerine göre Rusya’nın açıkladığı gibi Suriye’den güçlerini çektiğini belirtti. "Rusya’nın kararı, takibini yapacağımız bir adımdır. Eğer Rusya, kararının arkasında durup gereğini yaparsa bu hem Suriye, hem Rusya, hem de ABD için iyi olur. Ancak şu aşamada bu sürecin ne anlama geldiğine karar vermek için çok erken” diye konuştu.

Earnest, Rusya’nın hamlesinin Şam yönetiminin Cenevre’deki pozisyonunu etkileyip etkilemeyeceği konusunda konuşmanın erken olduğunu belirtti.

‘Bekleyip göreceğiz’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de günlük basın brifinginde bir soruya verdiği yanıtta, Putin’in verdiği emrin ardındaki motivasyonu bilmelerinin "imkânsız" olduğunu söyledi.

"Bu emrin uygulandığını ve nasıl uygulandığını bekleyip görmek zorundayız” diyen Kirby, Rusya’nın adımını, Suriye’de çözüm noktasında "potansiyel bir cesaret verici ve pozitif işaret” olarak tanımladı. 

'Sözlerle değil, eylemlerle değerlendirmeliyiz'

Pentagon Sözcüsü Peter Cook, birkaç Rus uçağının Suriye’den ayrıldığını ancak büyük çoğunluğunun henüz Suriye’de bulunduğunu söyledi. Suriye’den ayrılan uçak sayısının 10’dan az olduğuna işaret eden Cook, son 24 saatte Rus uçaklarının hava saldırıları düzenlediğini, bunların çoğunun IŞİD  kontrolündeki bölgelere yoğunlaştığını dile getirdi.

Cook, "Herkes gibi biz de Putin’in kısmi çekilme emrinden sonra Rusların ne yaptığını görmek için bekleyeceğiz” dedi.

Rusya’nın son kararının Suriye’deki iç savaşın sonlandırılmasına destek anlamı taşıması halinde bundan memnuniyet duyacaklarını aktaran Cook, "Ancak Rusya’yı sözleriyle değil, eylemleriyle değerlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI