radyobir
radyobir

Kohl son yolculuğuna uğurlandı

Almanya eski Başbakanı Helmut Kohl, Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen devlet töreni sonrası getirildiği Alman kasabası Speyer'deki dini ayin ile askeri merasimin ardından defnedildi.

02 Temmuz 2017 07:45 | Kategori: Dünya

16 Haziran’da hayatını kaybeden Almanya eski Başbakanı Helmut Kohl, Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa Parlamentosu’nda yapılan devlet töreni ve Almanya’nın Speyer kasabasında düzenlenen dini ayin ile askeri merasimin ardından toprağa verildi. Speyer’deki Adenauer Parkı’nda bulunan mezarlıktaki defin törenine Kohl’un ailesi ve yakın arkadaşları katıldı. 

Katolik olan Kohl için Speyer Katedrali'nde düzenlenen cenaze törenini Piskopos Karl-Heinz Wiesemann yönetti. Wiesemann, konuşmasında Kohl’ü "gerçekten büyük bir devlet adamı” olarak nitelendirdi. 

Strasbourg'daki törende olduğu gibi, Speyer'deki ayine de Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile Başbakan Angela Merkel’in yanı sıra Avrupa ve dünyadan çok sayıda siyasetçi katıldı. Speyer Katedrali’ne davetli bin beş yüz kişinin yanı sıra yaklaşık iki bin kişi de yağmura rağmen katedralin önüne kurulan dev ekranlardan ayini izledi. 

Helmut Kohl’ün Alman bayrağına sarılı naaşı katedralde yaklaşık iki saat süren ayinin ardından askeri merasimle cenaze aracına konularak defnedileceği yere taşındı.

Avrupa’da bir ilk

Kohl, yaşamını yitirdiği memleketi Ludwigshafen’dan Avrupa Parlamentosu’ndaki devlet töreni için sabah erken saatlerde Strasbourg’a götürülmüştü. 

Almanya’nın birleşmesini sağlayan ve Avrupa Birliği’nin (AB) günümüzdeki şeklini alması için çaba gösteren Helmut Kohl için ilk tören Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu’nda düzenlendi. Kohl, Avrupa Birliği içinde öldükten sonra Avrupa devlet töreni düzenlenen ilk siyasetçi oldu. Dünya genelinde birçok liderin katıldığı törende Türkiye'yi AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik temsil etti.  

Avrupa Parlamentosu’ndaki törenin ardından Kohl’ün cenazesi helikopterle memleketi Ludwigshafen’a geri getirildi. Halk tarafından karşılanan cenaze, Ludwigshafen’da Mainz adını taşıyan gemiye konuldu ve Ren Nehri üzerinden Speyer’e getirilerek, burada defnedildi. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI