radyobir
radyobir

Kuğulupark'ta graffiti savaşları

Kızılay Kuğulupark'ta, 2013'ün Haziran ayında yaşanan Gezi Parkı eylemleri sırasında aktivistlerin graffiti çizip, yazılar yazdıkları duvar için son dönemlerde kıyasıya bir mücadele yaşanıyor.

09 Ağustos 2015 13:00 | Kategori: Yaşam

aktivistlerin yaptığı graffiti ve yazıların üstü kimliği belirsiz kişilerce defalarca gri ya da bej renge boyanırken, her defasında sosyal medya üzerinden örgütlenen aktivistler yeniden duvar üzerinde sanatsal çalışmalar yaptı. Önceki akşam aktivistlerin yeniden boyadığı ve üzerine ‘Gökçek siler biz yeniden boyarız’ yazdığı duvar, gece saatlerinde tekrar griye boyandı. Duvarın yeniden boyandığını öğrenenler, dün öğle saatlerinde duvar önünde buluştu.

Aktivistler bu defa duvara, ‘Duvarı boyamak suç ise senin yaptığın ne?’, ‘Suruç’un hesabı sorulacak’, ‘Kobane sınırsız be gülüm’, ‘Analar hala ağlıyor’ şeklinde sloganlar yazdı.

Aktivistlerin yaptığı graffiti ve yazıların kimin boyadığı merak edilirken Çankaya Belediyesi yetkilileri ile duvarın üst tarafındaki Kuğulu Park Kafe ve Restoran’ın işletmecileri duvarı kendilerinin boyamadığını açıkladı. Büyükşehir Belediyesi ise, Kuğulupark’taki boyama işlemi hakkında bilgilerinin olmadığını kaydetti.

YENİ TASARIM TEPKİ GÖRDÜ

Gezi Parkı olaylarının ardından vatandaşların yazı, mesaj ve graffitilerle tuval haline getirdiği Kuğulu Park’taki duvar mücadelesi ilk olarak 23 Mayıs’ta başladı. ‘Asi Keçi Sanat ve Tasarım Günleri’nde duvarın artık işlevini yerine getiremediği ve Gezi olaylarıyla alakası bulunmayan yazıların rahatsızlık yarattığı gerekçesiyle duvar siyaha boyandı ve yeniden elden geçirildi. Bazı vatandaşlar da bu girişime tepki göstererek kendi yazılarını ve boyamalarını duvar üzerinde tebeşirlerle yeniden yaptılar.

DUVARA GECE YARISI OPERASYONU

Gelişmelerin ardından 16 Temmuz’da duvar, kimliği belirsiz kişilerce bej rengine boyandı. Boyamaya tepki gösteren aktivistler ‘Tüm renkler bizimdir, gri ise onların’ sloganıyla sosyal medya üzerinden bir araya gelerek 2 Ağustos akşamı duvarı yeniden boyadı. Ancak duvar gece yarısı operasyonuyla griye boyandı.

Yazı ve graffitileri kapatılan aktivistler, önceki akşam yeniden Kuğulupark’ta toplanarak griye boyanan duvarı eski haline getirdi.
Aktivistlerin son çalışması da uzun sürmedi. Gece saatlerinde Kuğulupark’a gelenler duvarı yine griye boyadı. Duvardaki boya inadı dün de devam etti. Öğle saatlerinde Kuğulupark’a gelen aktivistler duvara yeniden yazı yazdı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: BİLGİMİZ YOK

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Ankara genelinde çeşitli yerlere yazılan siyasi sloganlar ve görsel kirlilik yaratan yazılamaların silindiğini belirterek, "Kuğulu Park’taki işlem hakkında herhangi bir bilgimiz yok” dedi.

ÇANKAYA BELEDİYESİ: SÖZ SAHİBİ BÜYÜKŞEHİR’DİR

Çankaya Belediyesi yetkilileri ise, Kuğulupark’taki duvarda herhangi bir insiyatifleri olmadığını belirterek, "Bizim orayı boyamamız söz konusu değildir. İşletmeyi kiraya veren, duvar ve üstündeki işletme hakkında söz sahibi Büyükşehir Belediyesi’dir” dedi.

YAZIYA DA BOYANMASINA DA KARŞI DEĞİLİZ

Duvarın üst tarafında yer alan Kuğulu Park Kafe ve Restoran işletmecisi Yılmaz Kuşyemi, duvarı işletmenin gri ve bej rengine boyadığı iddialarını reddetti. Yılmaz, "Duvar üzerinde bizim herhangi bir müdahalemiz söz konusu değil. Yazı yazılmasına da griye boyanmasına da karşı değiliz” diye konuştu.

TANIK, PROJEYİ İPTAL ETMİŞTİ

Gezi Parkı olaylarının ardından boyanan ve simge haline gelen duvar hakkında, daha önceden ihale yapıldığı ve plastik dekorasyon malzemeleriyle kapatılmasını öngören bir park düzenleme projesi de gelen tepkiler üzerine iptal edilmiş, dönemin Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, "Bu duvar artık yaşayan bir duvar, hassasiyetlerin farkındayız” diyerek uygulamadan vazgeçtiklerini açıklamıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI