radyobir
radyobir

NATO uzayı da savaş alanı olarak ele alıyor

NATO, kıdemli dört diplomatın verdiği bilgiye göre bu yıl savaş yetkinlik alanları içine uzayı da katmayı amaçlıyor.

22 Haziran 2019 11:58 | Güncelleme :22 Haziran 2019 14:16 | Kategori: Dünya

Dört kaynağın verdiği bilgiye göre bu kararın arkasında kısmen bu yıl ABD ordusuna uzay kuvvetleri kurma talimatı veren ABD Başkanı Donald Trump'ı, NATO'nun kabiliyetlerinin güncel ve yeni tehditlerle mücadele edebileceğine ikna etme ihtiyacı yatıyor.

Kararın Trump'ın da katılması beklenen ve Londra'da yapılacak olan 3-4 Aralık'taki NATO zirvesinde alınması bekleniyor. Karar, savaşların sadece karada, havada, denizde veya bilgisayar ağlarında değil uzayda da yürütebileceğini resmi olarak tanıyacak.

"Uzayı muharebe sahaları arasında kabul etmemiz gerektiğine dair bir uzlaşı var. Londra zirvesi bunu resmiyete dökmek için en uygun ortam" diyen üst düzey bir NATO diplomatı, teknik tartışmaların devam ettiğini belirtti.

Diplomatlar silahlı çatışmaları uzaya taşımanın söz konusu olmadığını belirtirken, düşman füze veya uyduları yok edecek uzay silahları kullanıp kullanamayacağına dair NATO içinde bir değerlendirmenin başlayacağını ifade ettiler.

Yine diplomatlara göre uzayın muharebe sahalarından biri olarak kabul edilmesi, Çin'in rakip bir askeri güç olarak yükselişine karşı caydırıcılık kazanmak isteyen Trump'ın NATO'yu yararlı bir müttefik olduğunu görmesine yardımcı olabilir.

Eski NATO yetkilisi Jamie Shea, "İsterseniz sadece uzayda muharebe yürütmeniz mümkün, ancak uzayı kontrol altında tutan karada, denizde ve havada olanları da kontrol altında tutar. Uzayı kontrol altında tutamazsanız, diğer sahaları da tutamazsınız" dedi.

Her ne kadar uzayı yeni savaş alanı olarak ilan edilmesi ile ilgili bir karar alınmış olmasa da NATO savunma bakanlarının, Brüksel'de düzenli olarak gelecek hafta yapacakları toplantıda genel hatlarıyla uzay politikaları hakkında karar alması bekleniyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI