radyobir
radyobir

Necile Tevfik Arşivi Açıklamalı Kataloğu

Hazırlayan: Aslı Davaz Türkiye İş Bankası Yayınları

31 Ekim 2019 10:59 | Kategori: Okudukça

Türkiye’de kadın merkezli arşivcilik alanında uzmanlaşmış az sayıda kişiden biri olan Aslı Davaz’ın yayına hazırladığı Necile Tevfik Arşivi Açıklamalı Kataloğu, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.

Yaşamı boyunca kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesi için çalışan Necile Tevfik’in özel arşivinde yer alan belgeleri araştırmacılarla buluşturmak için hazırlanan katalog, kadın tarihi araştırmalarına katkı sağlayabilmek amacıyla, kadın merkezli arşivcilik anlayışıyla ortaya çıktı.

"Kataloglar, bilgiye erişmek için birer anahtardır; onlar, aranan konuya ilişkin "taranır”, "gözden geçirilir”ler, yani kısaca onlara başvurulur. Ancak bu çalışma sadece bir katalog değil, alt başlıkta ifade edildiği şekliyle "Bir Kadın Arşivini Okuma Denemesi”dir. Özel arşivlerin değerine dikkat çeken, sadece sağlanarak saklanmasının değil, kullanıma açılmasının da ne kadar önemli olduğunu gösteren bu çalışma için Aslı Davaz ’a, hem araştırmacılar hem de bilgi ve belge yöneticilerinin müteşekkir olacaklarından eminim.” R. Tûba Karatepe

"Elinizdeki kitap, feminist tarihin sunduğu bilgi ve yöntemin ışığında, özel arşiv kataloglamasına ilişkin bize yeni bir yaklaşım sunuyor. Bu sadece Türkiye açısından değil, dünyadaki örneklerine de önemli bir katkı aynı zamanda. Katalog niçin önemli? Önemli çünkü bu katalog ile kadın tarihinin daha doğru ifadeyle feminist tarihin ve bu tarih yazımının öne çıkardığı, sosyal bilimlere sunduğu bilgi ve yöntem, ilk kez arşivcilik çalışmalarına da uygulanıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI