radyobir
radyobir

Sınıra ek bütçe onaylandı

ABD Senatosu, Meksika sınırındaki insani krizin çözümü için 4,6 milyar dolarlık ek bütçe tasarısını onayladı. Her iki partinin desteğiyle hazırlanan yasa tasarısı, başta çocuklar olmak üzere sınırda tutuklanan göçmenlerin beslenme ve bakım ihtiyaçlarının iyileştirilmesi için yeni zorunluluklar da getiriyor.

30 Haziran 2019 08:58 | Kategori: Dünya

Ek bütçe oylaması, Trump yönetiminin gözaltındaki çocuklara muamelesinin yeniden gündeme geldiği ve El Salvadorlu bir baba ile kızın, Amerika’ya geçmeye çalışırken Rio Grande Nehri’nde boğulmasının ülke genelinde büyük tepki yarattığı bir dönemde yapıldı.

"Güney sınırımızda tam bir insanlık ve güvenlik krizi yaşandığı konusunda artık hiçbir soru işareti yok” şeklinde konuşan Alabama’nın Cumhuriyetçi Senatörü Richard Shelby, çözümün daha fazla ertelenemeyeceğini de ekledi.

Aynı şekilde Vermont Demokrat Senatörü Patrick Leahy "ABD’ye sığınmaya çalışan çaresiz çocukların ve ailelerin yaşadıkları zorlukları hafifletmeye çalışanların eylemsizlik seçeneği yok” dedi.

Cumhuriyetçilerin kontrolundaki Senato, ek bütçe yasasını onaylamadan önce, Temsilciler Meclisi’nde hazırlanan benzer bir tasarıyı reddetti. Reddedilen tasarı, ayda 100 bine varan göçmen akınıyla başa çıkmakta zorlanan ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Dairesi ve diğer federal dairelere de ek bütçe öngörüyor.

Tasarının Senato versiyonuysa, gözaltındaki çocukların bakımı konusunda daha az kapsayıcı. Başka bir fark da, Senato’da kabul edilen ek bütçe tasarısının, sınır operasyonlarına destek için Pentagon’a 145 milyon dolar kaynak sağlaması.

Senato’da kabul edilen yasanın, Başkan Donald Trump’ın onayına sunulmadan önce, Temsilciler Meclisi’nden geçmesi gerekiyor. Ancak Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, yasada değişiklikler yapmak istediklerinin sinyalini verdi bile. Sonuç olarak, tasarının hem Senato hem Temsilciler Meclisi’nden geçebilecek ortak bir versiyonun hazırlanması için bir komite kurulması bekleniyor. Öte yandan, 4 Temmuz Amerika Bağımsızlık Günü kutlamaları dolayısıyla bu hafta Kongre’nin tatile girmesi, hızla eyleme geçilmesini zorlaştırıyor.

Bu arada Başkan Trump, Senato’nun sınıra ek bütçe tasarısını onaylamasını memnunlukla karşıladı.

Trump "Sanıyorum Temsilciler Meclisi Senato’yla bir araya gelecek. Umarım bir çözüm üretirler” dedi.

Trump bu açıklamayı yapmadan önceyse, sınır krizi konusunda yine Demokratlara yüklendi. Konuyla ilgili tweet atan ABD Başkanı "Güney sınırımızda hayatların kurtarılması için, Demokratlar yasa boşluklarını ve sığınma yasalarını değiştirmeli. ‘Sınırda kriz yok’ diyorlardı. Şimdi haklı olduğunu kabul ediyorlar. Ama bu durumu düzeltmek için bir şeyler yapmaları gerek. Yasaları hemen şimdi düzeltin!” dedi.

Senato Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer ise, Trump’ın bu paylaşımına cevap vermekte gecikmedi.

Schumer "Eğer başkan suçlama oyunu oynamayı bırakırsa, krizle ilgili bir şeyler yapabiliriz. Sayın Başkan, siz ABD’nin başkanısınız. Yürütme organının başındasınız. Sınırda yaşananlar sizin kontrolunuzda” dedi.

Schumer konuşması sırasında, Rio Grande Nehri’ni geçmeye çalışırken boğulan El Salvadorlu baba ve kızın, ülke genelinde büyük tepki çeken fotoğrafını da gösterdi.

Wisconsin’dan Cumhuriyetçi Senatör Ron Johnson "ABD sınırında bunun gibi başka bir resim görmek istemiyorum. Umarım bu resim, Kongre’yi, Senato’yu bir şeyler yapma konusunda harekete geçirir” dedi.

Bu arada Kongre, Texas’ta gözaltında tutulan göçmen çocukların sefalet içinde yaşadığını gösteren haberlerin ardından, ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Dairesi’ni hedef alan eleştirilerini yineledi.

Senato’da konuyla ilgili düzenlenen bir panelde söz alan New Hampshire’ın Demokrat Senatörü Maggie Hassan "Çocuklara ihtiyaç duydukları bakımın, sağlık koşullarının ve gıdanın sağlandığından emin olmak için ne yapıyorsunuz?” diye sordu.

Bu soruyu, Sınır Devriye biriminden Brian Hastings yanıtladı. Hastings, gözaltı tesislerine duş alanları eklendiğini, tıbbi bakımın iyileştirildiğini, bebek bezi ve bebek maması gibi temel ihtiyaçlara daha fazla kaynak aktarıldığını söyledi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI