radyobir
radyobir

Tükenmez kalemi kim icat etti?

Hemen her evde ve her işyerinde bulunan hatta elimizden düşürmediğimiz tükenmez kalemi kimin icat ettiğini merak ediyor musunuz? Bu kalem Macar heykeltıraş Laszlo Jozsef Bıro tarafından 1938 yılında icat edildi. Laszlo Jozsef Bıro heykeltıraşlığın yanı sıra Budapeşte'de bir de dergi çıkarıyordu. Bu nedenle sıklıkla matbaaya gidip geliyordu. Matbaada zaman geçirdiği bir sırada çabuk kuruyan ve bu nedenle çöpe atılan mürekkeplerin nasıl değerlendirilebileceğini düşündü ve kısa süre sonrasında da tükenmez kalemin prototipini geliştirdi.

29 Nisan 2019 13:24 | Kategori: Yaşam

Hemen her evde ve her işyerinde bulunan hatta elimizden düşürmediğimiz tükenmez kalemi kimin icat ettiğini merak ediyor musunuz? Bu kalem Macar heykeltıraş Laszlo Jozsef Bıro tarafından 1938 yılında icat edildi. Laszlo Jozsef Bıro heykeltıraşlığın yanı sıra Budapeşte’de bir de dergi çıkarıyordu. Bu nedenle sıklıkla matbaaya gidip geliyordu. Matbaada zaman geçirdiği bir sırada çabuk kuruyan ve bu nedenle çöpe atılan mürekkeplerin nasıl değerlendirilebileceğini düşündü ve kısa süre sonrasında da tükenmez kalemin prototipini geliştirdi.

Dönemin Nazi baskısı nedeniyle sürekli şehir ve sonunda ülke değiştiren Laszlo Jozsef Bıro geliştirdiği tükenmez kalemin patentini ancak 1943 yılında alabildi. Tükenmez kalemi o dönemde en çok kullanan havacılar oldu. Çünkü yükseklik ve basınç nedeniyle havada çeşitli hesaplamalar yaparken dolma kalem kullanmakta büyük sıkıntı çekiyorlardı. Tükenmez kalemler hava basıncının değişiminden etkilenmediği için havacıların yaşadığı bu sıkıntıyı ortadan kaldırdı.

Bu buluşu fark eden Henry Martin tükenmez kalemin İngiliz haklarını satın alarak İngiliz Hava kuvvetleri için her yıl 30 bin tükenmez kalem üretmeye başladı. Tüm dünyaya bu buluşun yayılması da bu dönemde meydana geldi. Yani tükenmez kalemleri ilk kullananlar aslında havacı askerler oldu. 1945 yılında ise halka da satılmaya başlandı. ABD’de halka satışında "su altında yazabilen kalem” sloganı ile gerçekleştirildi ve sanılandan çok daha fazla sayıda satış yapıldı. Hatta sipariş veriliyor ve tükenmez kalemi alabilmek için günlerce beklemek zorunda kalınıyordu.

Günümüzde ise bu kalemler sadece tek tıkla sipariş verilerek kolaylıkla temin ediliyor. Tüm ofislerin vazgeçilmezi olan tükenmez kalem siparişi dendiğinde ise akla ilk gelen Avansas internet sitesi oluyor. Çünkü son derece geniş bir marka ve ürün çeşidi yelpazesi sunan bu sitede her kullanım şekline ya da her zevke uygun bir kalem bulmak mümkün! Tükenmez kalemler ise geniş renk skalası eşliğinde kullanıma sunuluyor. Avansas internet sitesinde fiyatların uygun olması da dikkatlerden kaçmıyor. Bu nedenle özellikle ofislerde kullanım için kalem çeşitlerini satın almak isteyenler tercihini bu siteden yana kullanarak ayırdığı bütçeden bir tasarruf elde ediyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI