radyobir
radyobir

Türkiye'den Yunanistan'a nota

Türkiye-Yunanistan sınırında bir Türk vatandaşının Yunanistan tarafından açılan ateş sonucu öldürülmesi ile ilgili Yunanistan'a nota verildi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı suçlamaları reddetti.

01 Ağustos 2021 17:29 | Kategori: Dış Politika

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Edirne'nin Meriç ilçesinin Yunanistan'a sınır olan Adasarhanlı köyünde yaşayan bir Türk vatandaşının Meriç Nehri üzerindeki adacıkta Yunanistan tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetmesi nedeniyle Yunanistan'a nota verdi.

Olayla ilgili olarak Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, kendisine Türkiye'nin bu konudaki tepkisini içeren bir nota verildi. Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Maslahatgüzara, Türkiye tarafından protesto edilen bu olayın soruşturularak sonucu hakkında bilgi verilmesi, katil veya katillerin yakalanarak cezalandırılması, tekrarının önlenmesine yönelik tedbirlerin alınmasının talep edildiği bildirildi. Ayrıca olayın mağdurlarıyla ailelerinin tazminat haklarının saklı tutulduğu belirtildi.

Yunanistan ise Türkiye'nin yönelttiği suçlamaları geri çevirdi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin sınırlarını daha iyi gözetlemesi ve insan tacirlerinin faaliyetlerini yasaklaması gerektiği" ifade edildi. Söz konusu açıklamanın, Yunanistan Maslahatgüzarı tarafından Dışişleri Bakanlığı'nda iletildiği ifade edildi.

Ne olmuştu?

DHA'nın konuyla ilgili haberine göre, Yunanistan sınırındaki Adasarhanlı köyünde yaşayan 43 yaşındaki Mehmet Durgun, arkadaşı S.Ş. ile Cumartesi saat 19.30 sıralarında kaçak göçmenlerin nehri geçmek için kullanıp, bıraktıkları botları almak için Meriç Nehri üzerindeki adacığa gitti. Bu sırada Yunan tarafındaki sivil giyimli kişilerle Mehmet Durgun ve S.Ş. arasında tartışma yaşandı. Tartışma sırasında Yunanistan tarafından tabancayla açılan ateş sonucu Mehmet Durgun yüzüne isabet eden kurşunla olay yerinde hayatını kaybetti. Bunun üzerine S.Ş., köye dönerek durumu yetkililere bildirdi.

İfadesine başvurulan S.Ş. ise olay sırasında Yunanistan tarafında bulunmadıklarını, Meriç Nehri üzerindeki adacıkta botları almaya gittiklerini ve karşı taraftaki kişilerle tartıştıkları sırada üzerlerine üç el ateş açıldığını söyledi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre ise Adasarhanlı Köyü Muhtarı Emrullah Özgün, gazetecilere yaptığı açıklamada, Durgun ve Ş. Ş.'nin Meriç Nehri kenarına oturmaya gittiği sırada olayın yaşandığını söyledi. İki arkadaşın burada oturduğu sırada Yunanistan tarafından ateş açıldığını öğrendiklerini belirten Özgün, "Ateş edilmesi sonucu biri yanağının üzerinden vurulmuş ve orada ölmüş. Bu sırada üç el daha ateş etmişler ve diğeri de olay yerinden hemen kaçmış. Karşı tarafta ateş edenler de orayı terk etmişler hemen zaten. Kaymakam, tabur ve bölük komutanları incelemelerde bulundu" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI