radyobir
radyobir

Ukrayna'da Rus kontrolündeki bölgelerde patlamalar oldu

Rusya'da ve Ukrayna'daki Rus güçlerinin kontrolundaki askeri üslerin yakınlarında dün gece patlamalar meydana geldi.

20 Ağustos 2022 09:56 | Kategori: Avrupa

Patlamalar, Kiev’in Moskova’nın cephe hatlarından uzaktaki lojistiğine zarar verme kabiliyetinin açık bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Geçen hafta da Kırım'daki bir Rus hava üssünde büyük patlamalar meydana gelmişti.

Batılı bir yetkili bugün yaptığı yeni bir değerlendirmede, Kırım’daki patlamaların Rusya'nın Karadeniz’deki deniz havacılığı gücünün yarısını bir vuruşta yok ettiğini söyledi.

Ayrıca Ukrayna, cephedeki bir nükleer santral hakkında yeni bir uyarı yayınladı.

Uyarıda Kiev, Moskova’nın santrali Ukrayna’nın şebekesinden ayırıp Rusya’ya bağlamak için "büyük çaplı bir provokasyon" planladığını tahmin ettiklerini belirtti.

Moskova'nın 2014’te ilhak ettiği Kırım'ın güneybatı kıyısında, Rusya'nın Karadeniz Filosu’nun karargahı olan Sivastopol yakınlarındaki Belbek'te bir hava üssünün yakınında patlamalar bildirildi.

Patlamalar esnasında yarımadanın diğer ucunda, Rusya'ya bağlanan büyük bir köprünün yakınındaki Kerç'te gökyüzü aydınlandı. Moskova, gökyüzünün kendi hava savunma sisteminden açılan ateş nedeniyle aydınlandığı açıklamasını yaptı.

Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın Belgorod şehrinde, bir mühimmat deposunda meydana gelen patlamalar sonrasında iki köy boşaltıldı.

Belgorod, Ukrayna güçlerinin kontrolundaki bölgeye 100 kilometreden fazla mesafede bulunuyor.

Kiev, Rusya’nın Dinyeper Nehri’nin batı kıyısından Ukrayna’ya binlerce asker sokmasının son yollarından biri olan Kakhovska Barajı’ndaki bir köprü de dahil olmak üzere, cepheye yakın bölgelerde Herson eyaletindeki Rus hatlarının gerisine gece bir dizi saldırı düzenlediğini duyurdu.

Rus güçleri tarafından dağıtılan Herson Bölge Konseyi Üyesi Serhiy Khlan, Facebook'ta "Ukrayna silahlı kuvvetleri Ruslar’a büyülü bir akşam yaşattı" dedi.

Kiev, Kırım’daki ve Rusya’nın içindeki patlamalar konusunda resmi bir yorum yapmaktan kaçınırken, saldırıların uzun menzilli silahlarla yapılmış olabileceğini ya da sabotaj olabileceğini ima etti.

Rus yetkililer, Kırım veya Belgorod'daki patlamalarda kimsenin yaralanmadığını bildirdi.

Belbek ve Kerç'te insansız hava araçlarını vurduklarını açıklayan Rus yetkililer, bir yangının sebebini araştırdıkları Belgorod'da iki köyün boşaltılması emrini verdiklerini doğruladı.

Belbek'te bir Rus üssünden olduğu iddia edilen ve gece gökyüzüne ulaşan alevleri ve dumanı gösteren bir video, eski İsveç Başbakanı Carl Bildt tarafından tweetlendi.

Bildt video için, "Kesinlikle kötü görünüyor ya da nereden baktığınıza göre iyi" diye yazdı. Reuters, videonun doğruluğunu teyit edemedi.

Rusya’yı yıpratma çabası

Batılı bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, patlamaların en azından bazılarının Ukrayna saldırıları olduğunu belirterek, Kiev'in artık Rusya'nın cephe hatlarının ötesinde de "kinetik etkiler" elde ettiğini söyledi.

Adının açıklanmaması şartıyla konuşan yetkili, bu tür saldırıların Rus güçlerine zarar verdiğini ve "Rus liderliği üzerinde önemli bir psikolojik etki yarattığını" belirtti.

Ayrıca yetkili, Rusya'nın Kırım kıyısındaki Saki hava üssünde 9 Ağustos'ta meydana gelen büyük patlamaların "Karadeniz Filosu'nun deniz havacılık savaş jetlerinin yarısından fazlasını kullanım dışı bıraktığını" kaydetti.

Batılı yetkili, Kırım’daki bu patlamaların savaştaki en ağır saldırılardan biri olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Uydu fotoğrafları en az sekiz Rus savaş uçağının tamamen yandığını ve bölgede patlama sonucu büyük kraterlerin oluştuğunu göstermesine rağmen Rusya, üste kaza olarak adlandırdığı olayda herhangi bir uçağın zarar görmediğini savundu.

Bununla birlikte Moskova, bu hafta Karadeniz Filosu’nun başındaki ismi görevden aldı.

Ukrayna, son zamanlarda cephe arkasındaki Rus hedeflerini vurma kabiliyetiyle, Moskova'nın işgali desteklemek için ihtiyaç duyduğu tedarik hatlarını yıpratarak çatışmanın gidişatını değiştirebileceğini umuyor.

Geçen aydan beri Ukrayna, Rus hatlarının ötesini vurmak için Batı tarafından ordusuna sağlanan gelişmiş roketleri kullanıyor.

Öte yandan, Kırım ve Belgorod'da bir gecede meydana gelen patlamalar, Batılı ülkelerin şimdiye kadar göndermeyi kabul ettiği roketlerin kapsamının ötesinde.

Son günlerde Kiev, Ruslar arasında popüler bir tatil yeri olan Kırım’ın, yarımadada işgal sürdüğü sürece güvenli olmadığı uyarısında bulunuyor. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI